Masové kuličky (mini karbanátky) s rajskou omáčkou a zeleninou z jednoho hrnce

Někdy je těžké vymyslet oběd, který zasytí celou rodinu a všem zachutná. Pokud ale zvolíte tyto masové kuličky v rajské omáčce se zeleninou, rozhodně nešlápnete vedle. 

Tento pokrm obsahuje všechny složky, které by měl pořádný oběd mít. Naleznete v něm jak masovou část, tak i omáčku, která celou chuť zjemní a samozřejmě nesmí chybět ani zelenina a brambory navrch. Nemusíte se bát, že by jeho příprava byla nějak extra složitá. Zvládne ji i naprostý začátečník a to zcela bez obav. Pokud se tedy chystáte udělat radost svým blízkým, ale ještě nevíte jak, zde máte dokonalou inspiraci.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

Masové kuličky:

  • Mleté hovězí maso (lze nahradit vepřovým) – 500 g
  • Sůl – 1 lžička
  • Kmín – 1 lžička
  • Mletý černý pepř – 1 lžička
  • Mletá sladká paprika – 1 lžička
  • Vejce – 1 kus
  • Cibule – 2 kusy
  • Strouhanka – 3 lžíce
  • Česnek – 2 stroužky
  • Petrželka – 4 snítky
  • Rostlinný olej – dle potřeby

Příloha z brambor a zeleniny:

  • Lilek – 4 kusy
  • Brambory – 6 kusů
  • Zelená paprika – 4 kusy
  • Česnek – 1 větší stroužek
  • Rajčata – 2 kusy
  • Voda – 400 ml
  • Rostlinný olej – dle potřeby

Rajská omáčka:

  • Olivový olej – 2 lžíce
  • Rajčatový protlak – 1 lžíce
  • Voda – 200 ml

Nachystejte si hlubokou mísu a dejte do ní mleté maso. Přidejte k němu sůl, kmín, mletý černý pepř, mletou sladkou papriku a rozklepnuté vejce. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stroužky česneku také oloupejte a prolisujte je, obojí přidejte do mísy k masu. Nakonec dodejte i strouhanku a vše ručně promíchejte, dokud vám nevznikne jednolitá směs.

Petrželku nasekejte nadrobno a ji přimíchejte do směsi. Poté ze směsi vytvarujte kuličky a odložte je bokem. Nyní se vrhněte na zeleninu. Lilky nakrájejte na menší kousky, to samé proveďte i s paprikou. Brambory oloupejte, omyjte a také je nakrájejte. Na pánvi rozpalte rostlinný olej a dejte do ní smažit brambory ze všech stran dozlatova.

Oběd je ideální na všechny příležitosti

Hotové je dejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, které nasáknou přebytečnou mastnotu. To samé následně proveďte i s lilkem a paprikou. Poté opečte dozlatova i masové kuličky. Nachystejte si hluboký hrnec a na jeho dno dejte osmažené brambory. Na ty navrstvěte lilky, masové kuličky a papriku.

Nyní připravte rajskou omáčku. Na čisté pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte k němu rajčatový protlak a nakonec i vodu. Za stálého míchání směs přiveďte k varu a poté omáčku nalijte do hrnce ke zbylým surovinám. Rajčata nakrájejte nadrobno, stroužek česneku oloupejte a nakrájejte také nadrobno a obojí přidejte navrch do hrnce.

Dejte hrnec na sporák, nalijte do něj 400 ml vody a přiveďte jeho obsah k bodu varu. Vařte jídlo pod pokličkou na středním ohni, dokud nebude hotové. Poté ho z ohně odeberte a hotový pokrm můžete podávat, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*