Mleté maso můžete připravit více způsoby. Jedním takovým způsobem jsou i masové kuličky, které si nemusíte dávat pouze smažené, ale také zapečené z trouby s bramborovou kaší.
Příprava mletého masa nebývá nikdy složitá a díky tomu patří mleté maso mezi velice oblíbené druhy masa. Mnoho lidí si z mletého připravuje například sekanou nebo karbanátky. Z tohoto masa si však můžete připravit i masové kuličky, které se budou líbit i dětem. Navíc jsou zapečené v bramborové kaši, která si získala oblibu u mnoha lidí.
Suroviny, které budete potřebovat
Na přípravu masových kuliček zapečených v bramborové kaši budete potřebovat následující suroviny:
- 600 g mleté maso
- 50 g strouhanka
- 1 ks cibule
- 1 ks vejce
- sůl podle chuti
- mletý černý pepř podle chuti
- sušený česnek
- mletá uzená paprika
suroviny na bramborovou kaši:
- 600 g brambor
- 1,5 l vody
- 30 g másla
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
omáčka:
- 150 ml smetany
- 30 g hořčice
- sůl podle chuti
- mletý černý pepř
Nejprve si připravte bramborovou kaši
Bramborová kaše je skvělá nejen při onemocněních, kdy člověka bolí v krku, ale také pro děti, protože není sladká a je plná zdravých potravin. Abyste si mohli bramborovou kaši připravit, nachystejte si brambory, oloupejte je a nakrájejte na kousky. Následně je dejte vařit a jakmile budou uvařené, slijte z nich vodu a rozmačkejte je šťouchadlem na šťouchané brambory.
Pokud byste chtěli, můžete použít i ruční šlehač, ale k tomu je potřeba do brambor přilít i trochu mléka nebo přidat trochu více másla. Nakonec kaši osolte podle chuti a přidejte nasekaný kopr. Až budete mít hotovo, promíchejte, a nakonec si vezměte zapékací mísu, do které dejte všechnu bramborovou kaši.
Zpracujte masové kuličky
Protože už máte bramborovou kaši hotovou, zbývá udělat ještě masové kuličky. Vezměte si tedy mísu a do ní dejte mleté maso, nakrájenou cibuli, strouhanku, sůl a pepř podle chuti, sušený česnek a přidejte ještě mletou uzenou papriku. Následně všechny suroviny v míse důkladně promíchejte a poté můžete z této masové směsi odebírat kousky masa a tvořit z nich kuličky.
Každou kuličku následně položte na bramborovou kaši a snažte se, aby se kuličky vzájemně nedotýkaly, aby se nemohly při pečení spojit. Na kuličky si připravte omáčku tak, že smícháte smetanu, hořčici, sůl a pepř. Touto omáčkou nakonec zalijte masové kuličky na kaši. Díky této omáčce bude kaše jemnější a celý pokrm dostane lahodnější chuť.
Upečte jídlo a máte hotovo
Jelikož už máte pokrm připravený k pečení, předehřejte si troubu na 180 °C. Jakmile bude v troubě požadovaná teplota, dejte jídlo péct asi na 30 minut. Po této době pokrm vyjměte a posypejte jej nastrouhaným sýrem. Jídlo dejte znovu do trouby a pečte dalších 5 až 10 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí a trochu nezezlátne. Hned poté máte jídlo hotové a můžete jej rovnou podávat. Pokud byste chtěli, můžete jej nakonec nazdobit ještě nakrájenou jarní cibulkou nebo koprem.
Napište komentář