Když se řekne zelí k masu, každý z nás si představí krájené zelí na sladko-kyselý způsob. Tento recept je ale jiný a nic se krájet nemusí.
Šťavnaté, vynikající a syté masové kouličky se zelím, které se mohou stát vašim dalším oblíbeným jídlem k večeři nebo obědu. Jedná se o recept, který je běžně vídaný na tureckém stole. Doporučujeme použít vepřové nebo hovězí mleté maso. Nedoporučujeme naopak mleté maso kuřecí či krůtí. Je po upečení tuhé a minimálně šťavnaté.
Připravte si tyto ingredience
- 700 g mleté hovězí nebo vepřové maso
- 1 ks cibule
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- 2 stroužky česneku
- 1 hlava bílého zelí
- 3 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička mletého pepře
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička papriky
- 1 ks vejce
- 4 polévkové lžíce oleje
- petržel čerstvá nebo sušená
- rajčatový protlak 2 polévkové lžíce
- 1 čajová lžička cukru
- 500 ml vody
Postup přípravy masových kuliček v zelí
Vytáhněte mleté maso z obalu a ještě jednou ho ručně rozmačkejte, aby bylo jemnější. Poté nasekejte na velmi jemné kousky cibuli, 1,5 lžičky strouhanky, sůl, koření, nasekejte nebo promáčkněte česnek, rozšlehejte vejce a přidejte slunečnicový olej. Takto připravenou masovou směs v míse s ostatními ingrediencemi řádně promíchejte.
Nakrájejte čtyři snítky petrželky na drobné kousíčky a přimíchejte k masové směsi. Nyní je čas na tvoření kuliček. Aby se vám maso na ruce nelepilo, doporučujeme zbylým olejem namazat dlaně. Oddělte maso a v dlani vytvořte malé kouličky o velikosti vlašského ořechu. Proveďte tak s celým masem. Jakmile budete mít hotovo, kouličky odložte stranou.
Závěrečná fáze a příprava zelí
Vezměte si hlavu zelí a oloupejte pár vrchních listů – vyhoďte je. Poté celé zelí opláchněte vodou. Mírně odkrojte spodní tvrdou část, aby zelí bylo schopné stát bez pomoci.
Následně odkrojte vršek, alespoň tři centimetry. Poté se snažte vykrojit vnitřek zelí, aby vznikla miska přibližně s centimetrem a půl silnou stěnou. Dále budete vkládat masové kuličky.
Kuličky naskládejte do zelí a připravte si silnostěnnou pánev. Na pánev dejte rajčatový protlak, lžičku soli, vodu a cukr, nejlépe však třtinový nebo kokosový. Po uvaření omáčky ji nechte v pánvi a vložte do ní hlavu zelí s kuličkami. Můžete vařit dvěma způsoby. Buď pánev přikryjete žáruvzdornou pokličkou a umístíte do trouby na 170°C na jednu hodinu, nebo budete vařit na sporáku – pět minut vařit, poté plamen ztlumit a dusit jednu hodinu.