Milujete bramboráky? Kamarádka se semnou podělila o variantu s krémovým sýrem

Adventní trhy nám sice bohužel letos své brány neotevřou a přišli jsme nejen o oblíbené bramboráky. Můžete si ale udělat tuto skvělou pochoutku i doma. 

Už jsem málem zapomněla, kdy jsem naposledy jedla smažené bramboráky. Není to sice nejzdravější jídlo, ale chuť křupavého bramborového těsta miluje spousty lidí, mně nevyjímaje. Všichni jsme zvyklí na klasické české bramboráky provoněné majoránkou a česnekem. Kamarádka mi ale kdysi dala tip na snadnou a rychlou alternativu tohoto jídla bez vajec i mouky. Když tyto bramboráky udělám pro svého manžela a děti, mohou se po nich utlouct. Většinou mi nic nezbyde.

Ochutnejte nadýchaný bramborový placek

Hlavním pravidlem tohoto receptu je, že poměr brambor a másla by měl být 10 : 1. Pokud se rozhodnete použít na náplň běžný sýr, posypte jím bramborovou krustu o něco dříve, aby se stihl rozpustit. Můžete také přidat smažené houby, šunku a bylinky. Ne nadarmo se tomuto bramboráku říká „Panský“. Pro jeho přípravu budete potřebovat tyto suroviny

  • Brambory 350 gramů
  • Rozpuštěné máslo 30 gramů
  • Smetanový sýr 100 gramů
  • Sůl podle chuti
  • Černý pepř podle chuti
  • Česnek nebo bylinky podle vaší chuti (nemusí být)

Postup přípravy receptu

Nejprve si rozpustíte máslo v mikrovlnné troubě nebo v parní lázni. Poté vezměte brambory, které omyjete a osušíte. Oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle nebo jak jste zvyklí. Vezměte si větší mísu, do které dáte brambory i rozpuštěné máslo. Osolte, opepřete a rukama dobře rozmačkejte.

Suchou pánev vymažte, rovnoměrně na ni rozložte brambory a zalijte je oddělenou šťávou. Lehce je utlačte silikonovou stěrkou. Bramborák smažte 1 minutu na prudkém ohni, pak teplotu snižte na minimum a smažte dalších 8 minut. Bramborák můžete otočit talířem, aby si zachovala svůj tvar. Když druhá strana zhnědne, potřete jednu polovinu placky sýrovým krémem.

Máte skoro hotovo

Bramborák opatrně přeložte na polovinu tak, aby vznikl sendvič. Dejte jej na talíř vystlaný papírovou utěrkou, aby vsákla přebytečný tuk a podávejte. Bramborový sendvič doplňte zeleninovým salátem a čerstvými bylinkami. Základ je velmi křupavý. Díky máslu se dobře smaží. Jemná smetanová náplň dělá bramborový knedlík ještě chutnějším. Co si myslíte o této verzi?

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]