Mleté maso je oblíbenou surovinou v naší kuchyni. Snadno a rychle se totiž zpracovává, zároveň dobře absorbuje chuť nejrůznějšího koření a dobře se kombinuje s mnoha přílohami.
Kromě například sekané či kuliček využívaných k nejrůznějším omáčkám se v našich končinách těší velké oblibě karbanátky. Připravíte-li je v troubě se smetanovou omáčkou, budou nejen šťavnaté a jemné, ale oblíbí si je i ti, kdo touží jídelníček odlehčit od přepáleného tuku. Pokud byste i vy rádi odlehčili své stravování od smažených jídel, rozhodně vyzkoušejte tento recept.
Karbanátky pečené se smetanovou omáčkou
Smetanová omáčka dodá těmto karbanátkům ze dvou druhů masa úžasnou jemnost a měkkost. Díky způsobu přípravy můžete také najednou udělat karbanátků hned plný plech. Bude jich dost nejen pro celou rodinu, ale i třeba pro návštěvy nebo na slavnostní tabuli. Recept je snadný, poradí si i naprostí začátečníci!
Ingredience:
- Hovězí maso – 200 g
- Vepřové maso – 300 g
- Cibule – 1 ks
- Brambory – 2 ks
- Vejce – 2 ks
- Česnek – 5 stroužků
- Mléko – 0,5 lžíce
- Bílé pečivo – 100 g
- Smetana – 200 ml
- Zelená nať – dle chuti
- Sůl – dle chuti
- Mletý černý pepř – dle chuti
Roládu z mletého masa naplním levnými přísadami, které vytvoří dokonalou chuťovou harmonii
Postup:
- Oloupejte cibuli a společně s oběma druhy masa ji rozemelte v mlýnku na maso.
- Brambory nastrouhejte na struhadle a přidejte je do mletého masa.
- Přidejte vejce, 3 stroužky prolisovaného česneku, sůl a pepř.
- Vše promíchejte.
- Smíchejte mléko s bílým pečivem a pomocí mixéru je rozmělněte na kaši.
- Vzniklou kaši přidejte do mletého masa spolu s nasekanou zelenou natí a promíchejte.
- Pokud je mleté maso příliš řídké, můžete přidat trochu krupice nebo mouky.
- Hmotu vložte na 1 hodinu do lednice.
- Plech vyložte pečicím papírem, který potřete olejem.
- Vytvarujte karbanátky a položte je na plech.
- Pro snadnější formování domácích karbanátků si namočte ruce do vody.
- Pečte 30-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Na přípravu omáčky smíchejte smetanu a prolisovaný česnek, přidejte trochu vody.
- Omáčku nalijte na plech 10 minut před koncem pečení karbanátků.
- Podávejte s libovolnou přílohou — s karbanátky pečenými v troubě chutná všechno!
Napište komentář