Sušenky, pochutiny a různé sladkosti jsou velkým lákadlem pro mnoho lidí. Pokud máte také rádi sušenky, zkuste si doma udělat například nadýchané citronové sušenky.
Ať už k vám má přijít návštěva nebo zrovna nikoho nečekáte, vždy si můžete připravit něco sladkého, kdyby vás náhodou přepadla chuť na sladké. Tu lehce zaženete například sušenkami, které si ani nemusíte kupovat. Domácí jsou totiž mnohem lepší a zároveň přesně víte, co do nich dáváte.
Připravte si tyto suroviny
Na přípravu těchto nadýchaných sušenek budete potřebovat tyto ingredience:
- 3 ks slepičí vejce
- 200 ml pomerančového džusu
- 120 g cukru
- 200 ml šlehačky
- 10 g vanilkového cukru
- citronová šťáva podle chuti
- trocha citronové kůry
- 120 ml mléka
- 120 ml rostlinného oleje
- 12 g prášku do pečiva
- 200 g mouky
Pusťte se do práce
Až se pustíte do přípravy nadýchaných sušenek, velmi rychle zjistíte, že se nejedná o nic složitého. Vezměte si k ruce větší misku a do ní rozbijte 3 vejce. Následně do misky přidejte vanilku, běžný cukr a ušlehejte mixérem. Všechny suroviny se musí při šlehání úplně rozpustit.
Smíchejte suroviny dohromady
Jakmile budete mít všechny suroviny rozpuštěné a všimnete si, že vaječná hmota mění svou barvu na žlutobílou, vlijte mléko do směsi a pokračujte ve šlehání mixérem. Při šlehání mixérem je nutné do směsi přilít postupně i slunečnicový olej a ušlehat všechno dohladka. Poté mixér vypněte a vezměte si k práci metličku.
Těsto dodělejte metličkou
Do směsi nyní přidejte mouku i prášek do pečiva a metličkou uhněťte těsto. Jakmile vám vznikne těsto, přidejte i citronovou kůru a citronovou šťávu. Vše umíchejte dohladka. Nakonec si připravte plech, na kterém budete péct těsto a vyložte jej pečícím papírem. Na ten poté vylijte těsto a rozprostřete jej po celé ploše. Plech s těstem dejte do trouby předehřátou na 180 °C a pečte po dobu 25 minut.
Připravte si tvar sušenek
Pokud doma máte kulaté vykrajovátko nebo vám nevadí použít i skleničku, připravte si cokoliv, čím můžete vykrajovat kulaté tvary. Až se těsto na sušenky dopeče, vyndejte jej z trouby a přímo na plechu z těsta vykrajujte skleničkou nebo vykrajovátkem. Zbytky těsta nevyhazujte, ale schovejte si je na drobenku.
Nyní máte téměř hotovo
Až budete mít všechny kolečka vykrájené, napusťte je pomerančovým džusem. Dávejte však pozor na to, abyste je příliš nerozmočili. Na každé kolečko by měla vycházet 1 čajová lžička džusu. Následně si vyšlehejte pořádně smetanu a až budete mít hotovo, nalijte do ní zbytek pomerančového džusu.
Sáhněte po cukrářském nebo zdobícím sáčku a naplňte jej smetanou s pomerančovým džusem. Na každé kolečko naneste část smetany a jakmile budete mít hotovo, posypte tyto sušenky drobenkou ze sušenek. Sušenky uchovávejte v lednici a vždy je vyndejte jen ve chvíli, kdy je budete jíst.
Napište komentář