Tento nadýchaný koláč chutná 100x lépe než jakékoliv dezerty z cukrárny

Desetiminutový koláč hotový nakrojený

Koláče bývaly v historii jedním z hlavních atributů slavnostní tabule. Samotné slovo koláč původně pochází ze slova „svátek“, což znamená oslava.

Dezerty ke kávě či čaji, domácí koláče k snídani nebo ke svačině… To je bohaté téma, vybírat lze z nepřeberného množství receptů. Využití džemu je velice žádoucí, tato pochutina totiž dodá moučníku příjemně navinulou chuť a jemnost. V zimě si tak při pochutnání na lahodném koláči budete moci zavzpomínat na léto. Na tu sladkou dobu, kdy jste sbírali rybíz, angrešt či jahody a připravovali z nich právě ten džem, který teď použijete na výrobu koláče.

Bleskový koláč s džemem: Za pár minut na stole

Dříve se různé sladké moučníky připravovaly při slavnostních příležitostech. V létě se dělaly koláče s dostupným sezónním ovocem, například s malinami, jahodami, třešněmi, rybízem či například meruňkami, v zimě pak se zmíněným džemem. Na svatby, narození dítěte a další sváteční příležitosti se připravovalo sladké pečivo. Dnes si koláče dopřejeme nejen o svátcích, ale i ve dnech všedních. Tento recept na bleskový koláč s džemem určitě stojí za vyzkoušení.

Ingredience na bleskový koláč:

  • Vejce – 4 ks;
  • Sůl – 1/3 lžičky;
  • Cukr – 330 g;
  • Kefír – 300 g;
  • Rostlinný olej – 150 ml;
  • Hladká mouka – 830 g;
  • Prášek do pečiva – 2 lžičky;
  • Vanilkový cukr – 2 lžičky;
  • Džem;
  • Máslo – 25 g.

Tato lahodná jablka v županu jsou v naší rodině hitem. Klasický štrúdl jim nesahá ani po kotníky

Příprava bleskového koláče:

  • Do mísy rozklepněte vejce, přidejte sůl a 300 gramů krystalového cukru. Ingredience šlehejte, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
  • Do směsi vajec, cukru a soli nalijte kefír, vše důkladně promíchejte.
  • Do vzniklé hmoty přidejte rostlinný olej, znovu řádně promíchejte.

Desetiminutový koláč nakrájený na plechu

  • Do směsi postupně prosejte 800 gramů mouky smíchané s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Zadělejte hladké těsto.
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů při klasickém horním a dolním pečení; při použití horkého vzduchu na 170 stupňů.
  • Těsto rozetřete na plech s vyšším okrajem, pokrytý pečicím papírem.
  • Pečte zhruba 20 minut. Doba pečení se odvíjí od vaší trouby.
  • Tip: Aby se vám džem lépe roztíral, můžete nejdříve těsto cca 10 minut předpéci, teprve poté navršit džem a následně dopéci.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*