Koláče bývaly v historii jedním z hlavních atributů slavnostní tabule. Samotné slovo koláč původně pochází ze slova „svátek“, což znamená oslava.
Dezerty ke kávě či čaji, domácí koláče k snídani nebo ke svačině… To je bohaté téma, vybírat lze z nepřeberného množství receptů. Využití džemu je velice žádoucí, tato pochutina totiž dodá moučníku příjemně navinulou chuť a jemnost. V zimě si tak při pochutnání na lahodném koláči budete moci zavzpomínat na léto. Na tu sladkou dobu, kdy jste sbírali rybíz, angrešt či jahody a připravovali z nich právě ten džem, který teď použijete na výrobu koláče.
Bleskový koláč s džemem: Za pár minut na stole
Dříve se různé sladké moučníky připravovaly při slavnostních příležitostech. V létě se dělaly koláče s dostupným sezónním ovocem, například s malinami, jahodami, třešněmi, rybízem či například meruňkami, v zimě pak se zmíněným džemem. Na svatby, narození dítěte a další sváteční příležitosti se připravovalo sladké pečivo. Dnes si koláče dopřejeme nejen o svátcích, ale i ve dnech všedních. Tento recept na bleskový koláč s džemem určitě stojí za vyzkoušení.
Ingredience na bleskový koláč:
- Vejce – 4 ks;
- Sůl – 1/3 lžičky;
- Cukr – 330 g;
- Kefír – 300 g;
- Rostlinný olej – 150 ml;
- Hladká mouka – 830 g;
- Prášek do pečiva – 2 lžičky;
- Vanilkový cukr – 2 lžičky;
- Džem;
- Máslo – 25 g.
Tato lahodná jablka v županu jsou v naší rodině hitem. Klasický štrúdl jim nesahá ani po kotníky
Příprava bleskového koláče:
- Do mísy rozklepněte vejce, přidejte sůl a 300 gramů krystalového cukru. Ingredience šlehejte, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
- Do směsi vajec, cukru a soli nalijte kefír, vše důkladně promíchejte.
- Do vzniklé hmoty přidejte rostlinný olej, znovu řádně promíchejte.
- Do směsi postupně prosejte 800 gramů mouky smíchané s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Zadělejte hladké těsto.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů při klasickém horním a dolním pečení; při použití horkého vzduchu na 170 stupňů.
- Těsto rozetřete na plech s vyšším okrajem, pokrytý pečicím papírem.
- Pečte zhruba 20 minut. Doba pečení se odvíjí od vaší trouby.
- Tip: Aby se vám džem lépe roztíral, můžete nejdříve těsto cca 10 minut předpéci, teprve poté navršit džem a následně dopéci.
Napište komentář