Každá plodina, kterou se rozhodnete na své zahradě pěstovat, potřebuje náležitou péči. Stejně tak i okurky. Aby vám dobře prospívaly a kvalitně rostly, důležité je pravidelně zeleninu zalévat, kropit a také hnojit. Pokud nebudete chtít použít hnojiva kupovaná, můžete si zhotovit svá vlastní, zcela přírodní. Jednou ze skvělých možností je například hnojivo z kopřiv, které snadno nasbíráte i ve volné přírodě.
Kopřiva jako dokonalé hnojivo na okurky
Kopřiva je obecně považovaná za plevel, je ale ohromně zdravá, jak pro lidi, tak pro rostliny. Obsahuje spoustu vitamínů, jako je například vitamín A, B, C, E a K. Dále je plná minerálních látek: hořčík, draslík, vápník, sodík, mangan, dusík a další.
Pakliže se na kopřivy vydáte za účelem výroby skvělého kopřivového špenátu pro vaši rodinu, dejte si pár rostlin stranou a vyrobte si z kopřivy hnojivo na okurky. Budete překvapení, jak skvěle působí. Hnojit s ní ale můžete i jiné druhy zeleniny, má totiž skvělé účinky na všechny plodiny, jaké to jsou?
- posiluje imunitu a odolnost rostliny
- má příznivý vliv na množství a kvalitu plodů
- zlepšuje chuť zeleniny
- odstraňuje z plodin toxiny (nejvíce z ovoce)
Proč je kopřivové hnojivo (organické) lepší, než to kupované?
Samozřejmě si můžete v zahradnictví zakoupit speciální hnojiva, která už jen naředíte s vodou a aplikujete, ale ta organická, mezi která se řadí i kopřiva mají nespočet výhod, mezi které můžeme zařadit například to, že jsou netoxická k okolní přírodě, zcela bezpečná vůči půdě a hmyzu, především pak k tomu opylujícímu.
Také jsou organická hnojiva dobře a rychle vstřebávaná pěstovanou rostlinou. Mimo jiné je hnojení kopřivou i ekonomicky přínosné, nestojí vás totiž ani korunu navíc a výsledky organického hnojení jsou k vidění téměř okamžitě.
Co udělá kopřiva přímo s okurkami?
Pakliže budete svou očekávanou úrodu okurek hnojit kopřivami, plody budou mnohem křupavější, šťavnatější a okurky rovněž ochráníte před škůdci, jako jsou mšice, housenky, plži, nebo hlodavci.
Příprava kopřivového hnojiva a frekvence hnojení okurek
Kopřivy sbírejte nejlépe na jaře, ještě předtím, než začnou kvést. Nejlepší je trhat celé stonky i s listy. Natrhanou kopřivu pak nadrťte na malé kousíčky, nebo zmixujte, pak zalijte horkou vodou a nechte louhovat alespoň pár dní. Nádobu s vodou a kopřivami umístěte na světlé místo, nejlépe na slunce a nepřikrývejte. Každé tři dny kopřivy ve vodě promíchejte.
Až se na povrchu tekutiny začne tvořit pěna, je to známka toho, že rostlina dostatečně zfermentovala a směs je připravena k hnojení okurek. Celý proces by přípravy hnojiva by měl trvat asi sedm až deset dní. Pokud hnojivo z kopřiv nespotřebujete, vydrží i do dalšího roku. Okurky hnojte i několikrát za měsíc. Můžete je hnojivem i kropit pomocí rozprašovače.
Fotografie: Freepik