Knedlíky jsou tradicí nejen u nás. Patří do mnoha zemí, které pojí historická vazba na středoevropskou kuchyni – například Rumunsko, Maďarsko či Polsko.
Právě v Polsku je vaří i salvatoriánka Aniela Garecka, která je nejen autorkou kuchařských knih, ale také člověkem, který vařil pro světové církevní osobnosti, dokonce i pro samotného Karola Wojtylu, tedy papeže Jana Pavla II. Technicky vzato je tedy živitelkou svatých. Z jejích receptů však může mít užitek každý, i ten největší hříšník. Sestra Aniela je pokroková, vystupuje v televizi, dokonce natáčí i YouTube videa.
Senzační bramborové špalky podle sestry Aniely
Jedním z vyhlášených receptů sestry Aniely je i ten na bramborové knedlíky, které jsou formovány do tvaru špalků. Tradiční knedlíky se obyčejně připravují z vařených brambor, vajec a mouky. Sestra Aniela přišla s novou, naprosto neotřelou ingrediencí: bramborovou moukou. Ta se do té doby v žádném receptu nenacházela. Sestra kromě ní dodala knedlíkům další novinku: tvar špalků. Díky tomu si může strávník užít jemnější chuť a texturu. Knedlíkům, nebo chcete-li špalkům, dodá jemnost, lehkost a originalitu.
Ingredience:
- Brambory – 1 kg;
- Pšeničná mouka (hrubá nebo polohrubá) – 300 g;
- Bramborová mouka – 2 lžičky
- Vejce – 2 ks.
Zapomeňte na brambory. Tyto zdravější alternativy příloh chutnají 2x lépe a navíc vám ušetří spoustu peněz
Postup:
- Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Dejte stranou vychladnout.
- Ve chvíli, kdy brambory vychladnou, je prolisujte nebo rozmělněte (například paličkou, použít lze i vidličku nebo mačkadlo).
- Na vál nebo na pracovní desku prosejte oba druhy mouky.
- K mouce přidejte brambory a poté rozklepnutá vejce.
- Vypracujte hladké a jednotné těsto.
- Hotovou hmotu rozdělte na čtyři díly.
- Z každého dílu vytvarujte váleček.
- Válečky nakrájejte na hotové knedlíky, tedy spíše špalíčky.
- Než dáte knedlíky vařit, přikryjte je utěrkou, aby neoschly.
- Ve velkém hrnci dejte vařit vodu, přidejte do ní sůl.
- Knedlíky přidávejte do vody po malých dávkách, aby se neslepily.
- Poté, co vyplavou, minutu povařte a vyjměte je děrovanou lžící.
Napište komentář