Nebesky nadýchané bramborové knedlíky podle sestry Anny: Díky poctivé receptuře chutnají 100x lépe

Knedlíky jsou tradicí nejen u nás. Patří do mnoha zemí, které pojí historická vazba na středoevropskou kuchyni – například Rumunsko, Maďarsko či Polsko.

Právě v Polsku je vaří i salvatoriánka Aniela Garecka, která je nejen autorkou kuchařských knih, ale také člověkem, který vařil pro světové církevní osobnosti, dokonce i pro samotného Karola Wojtylu, tedy papeže Jana Pavla II. Technicky vzato je tedy živitelkou svatých. Z jejích receptů však může mít užitek každý, i ten největší hříšník. Sestra Aniela je pokroková, vystupuje v televizi, dokonce natáčí i YouTube videa.

Senzační bramborové špalky podle sestry Aniely

Jedním z vyhlášených receptů sestry Aniely je i ten na bramborové knedlíky, které jsou formovány do tvaru špalků. Tradiční knedlíky se obyčejně připravují z vařených brambor, vajec a mouky. Sestra Aniela přišla s novou, naprosto neotřelou ingrediencí: bramborovou moukou. Ta se do té doby v žádném receptu nenacházela. Sestra kromě ní dodala knedlíkům další novinku: tvar špalků. Díky tomu si může strávník užít jemnější chuť a texturu. Knedlíkům, nebo chcete-li špalkům, dodá jemnost, lehkost a originalitu.

Ingredience:

  • Brambory – 1 kg;
  • Pšeničná mouka (hrubá nebo polohrubá) – 300 g;
  • Bramborová mouka – 2 lžičky
  • Vejce – 2 ks.

Zapomeňte na brambory. Tyto zdravější alternativy příloh chutnají 2x lépe a navíc vám ušetří spoustu peněz

Postup:

  • Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Dejte stranou vychladnout.
  • Ve chvíli, kdy brambory vychladnou, je prolisujte nebo rozmělněte (například paličkou, použít lze i vidličku nebo mačkadlo).
  • Na vál nebo na pracovní desku prosejte oba druhy mouky.
  • K mouce přidejte brambory a poté rozklepnutá vejce.

Knedlíky sestry Aniely hnětení těsta

  • Vypracujte hladké a jednotné těsto.
  • Hotovou hmotu rozdělte na čtyři díly.
  • Z každého dílu vytvarujte váleček.
  • Válečky nakrájejte na hotové knedlíky, tedy spíše špalíčky.
  • Než dáte knedlíky vařit, přikryjte je utěrkou, aby neoschly.
  • Ve velkém hrnci dejte vařit vodu, přidejte do ní sůl.
  • Knedlíky přidávejte do vody po malých dávkách, aby se neslepily.
  • Poté, co vyplavou, minutu povařte a vyjměte je děrovanou lžící.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*