Vaření v páře i bez speciálních hrnců podle jednoduchého postupu

Jistě jste si někdy lámali hlavu s tím, jak vyřešit vaření v páře, pokud nemáte doma speciální napařovací hrnec. Lze to však vyřešit velice jednoduchým způsobem, na který přišel jeden americký šéfkuchař. Je to opravdu geniální trik!

Justin Chapple radí použít klasický alobal

Všechno, co potřebujete k domácímu vaření v páře máte prakticky stále doma a pod nosem. Postačí vám dle šéfkuchaře Justina pouze klasický alobal (hliníková fólie), pánev se silnějším dnem a žáruvzdorný talíř.

Jak postupovat při vaření v páře dle Justina?

Je to zcela jednoduché, z alobalu si vyrobíte tři, nebo čtyři koule a ty položíte do pánve se silným dnem. Pak na tyto alobalové koule položíte žáruvzdorný talíř, na kterém máte svůj pokrm určený k vaření v páře a vlijete do pánve vodu. Pak už jen pánev přiklopíte kompatibilní poklicí a vypařující se voda v pánvi udělá své. No není to geniální? Vyzkoušejte to.

Vaření v páře a jeho výhody

Pokud se rozhodnete vařit potraviny v páře, je to ideální hlavně v případě, kdy držíte dietu a potřebujete omezit příjem tuků. Tento způsob přípravy pokrmů je jeden z nejzdravějších. Kdyby vás tento trik neuchvátil, postačí k vaření v páře i klasické sítko na napařování knedlíků, které jistě máte doma.

Postupujete v podstatě stejným způsobem, jako s alobalem, jen s tím rozdílem, že do pánve, nebo hrnce dáte sítko na napařování knedlíků. Každá potravina také vyžaduje odlišnou dobu napařování.

Měkčí zelenina typu houby, rajčata, hrách vyžaduje pouze do deseti minut času. Když pak v páře vaříte například ryby, kuřecí maso, nebo tvrdší druhy zeleniny, jako je mrkev, celer, petržel, či brambory, je zapotřebí jednou tolik času.

Na trhu se samozřejmě objevují i speciální nádoby na tento způsob vaření, jako jsou například takzvané pomalé hrnce. Ty svou práci zastanou dokonale a v mnoha případech se do nich hodně vejde, proto můžete připravovat maso s přílohou i současně.

Fotografie: Food & Wine