Zákusky, dorty, dezerty… Také si rádi občas ke kávě či čaji dopřejete něco hříšně sladkého? Máme pro vás recept přímo ze Švýcarska!
Česká kuchyně je různým dortíkům a jiným sladkostem velmi otevřená, my Češi zkrátka rádi mlsáme. A vlastně – proč ne. I vyvážený jídelníček má být z 80 % zdravý a ze 20 % „hříšný“, jen tak jej lze udržet. Vynikající švýcarská kakaová roláda je jednou z mnoha možností, jak si dopřát k nedělní kávě nebo k snídani něco výjimečného. Bude také důstojným zákuskem pro návštěvy, blýsknete se díky ní i při oslavách.
Švýcarská kakaová roláda
Pravda, sice u nás nemáme mléko od švýcarských kraviček, ale i zde jej můžete, stejně jako ostatní suroviny, zakoupit v kvalitě, jakou si tento recept zaslouží. Určitě neprohloupíte, když ingredience jako kakao, mléko, vejce, smetanu i ostatní pořídíte z ověřených místních zdrojů. Ale teď už neotálejme a pojďme na ten recept švýcarských tetiček!
Ingredience:
- Vejce velikosti L – 4 ks;
 - Krupicový cukr – 80 g;
 - Vanilkový extrakt – 1 lžička;
 - Mléko – 40 ml;
 - Slunečnicový olej – 40 ml;
 - Polohrubá mouka – 90 g;
 - Prášek do pečiva – 4 g;
 - Mletá skořice – dle chuti;
 - Kakaový prášek – 30 g.
 
                Nejchutnější broskvová roláda dle poctivé staročeské receptury: Její příprava vám nezabere ani 5 minut
Na krém:
- Hořká čokoláda – 60 g;
 - Smetana ke šlehání – 240 ml;
 - Moučkový cukr – 70g.
 

Postup:
- Nejdříve oddělte žloutky od bílků.
 - Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
 - Žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem a vanilkovým extraktem do pěny.
 - Do žloutkové směsi přilijte olej, mléko a vsypte skořici, kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
 - Vytvořte hladké těsto.
 - Nakonec do těsta velmi opatrně vmíchejte metličkou i bílkový sníh.
 - Připravené těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem.
 - Rovnoměrně rozetřete stěrkou.
 - Troubu rozehřejte ideálně 15 minut předem, a to na 180 stupňů.
 - Těsto na roládu pečte 10 minut.
 - Po upečení ještě horký korpus vyklopte na namočenou utěrku a zarolujte.
 
V mezičase si připravte krém:
- Hořkou čokoládu rozpusťte se lžící smetany.
 - Zbylou smetanu a moučkový cukr vyšlehejte v míse do tuha, postupně přidejte rozpuštěnou čokoládu.
 - Korpus rozviňte a navrstvěte na něj čokoládovou náplň.
 - Zarolujte a dejte vychladit.
 

			
		
		
		
		
		
Napište komentář