Nadýchaná švýcarská kakaová roláda, o které mluví všechny moje kamarádky: Chutná lépe než z cukrárny

Švýcarská roláda celá s ukrojeným kouskem na bílém tácu

Zákusky, dorty, dezerty… Také si rádi občas ke kávě či čaji dopřejete něco hříšně sladkého? Máme pro vás recept přímo ze Švýcarska! 

Česká kuchyně je různým dortíkům a jiným sladkostem velmi otevřená, my Češi zkrátka rádi mlsáme. A vlastně – proč ne. I vyvážený jídelníček má být z 80 % zdravý a ze 20 % „hříšný“, jen tak jej lze udržet. Vynikající švýcarská kakaová roláda je jednou z mnoha možností, jak si dopřát k nedělní kávě nebo k snídani něco výjimečného. Bude také důstojným zákuskem pro návštěvy, blýsknete se díky ní i při oslavách.

Švýcarská kakaová roláda

Pravda, sice u nás nemáme mléko od švýcarských kraviček, ale i zde jej můžete, stejně jako ostatní suroviny, zakoupit v kvalitě, jakou si tento recept zaslouží. Určitě neprohloupíte, když ingredience jako kakao, mléko, vejce, smetanu i ostatní pořídíte z ověřených místních zdrojů. Ale teď už neotálejme a pojďme na ten recept švýcarských tetiček!

Ingredience:

  • Vejce velikosti L – 4 ks;
  • Krupicový cukr – 80 g;
  • Vanilkový extrakt – 1 lžička;
  • Mléko – 40 ml;
  • Slunečnicový olej – 40 ml;
  • Polohrubá mouka – 90 g;
  • Prášek do pečiva – 4 g;
  • Mletá skořice – dle chuti;
  • Kakaový prášek – 30 g.
Broskvová roláda hotová nakrojená

Nejchutnější broskvová roláda dle poctivé staročeské receptury: Její příprava vám nezabere ani 5 minut

Na krém:

  • Hořká čokoláda – 60 g;
  • Smetana ke šlehání – 240 ml;
  • Moučkový cukr – 70g.
Švýcarská roláda šlehání bílkového sněhu
Fotografie: Pixabay

Postup:

  • Nejdříve oddělte žloutky od bílků.
  • Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  • Žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem a vanilkovým extraktem do pěny.
  • Do žloutkové směsi přilijte olej, mléko a vsypte skořici, kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Vytvořte hladké těsto.
  • Nakonec do těsta velmi opatrně vmíchejte metličkou i bílkový sníh.
  • Připravené těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem.
  • Rovnoměrně rozetřete stěrkou.
  • Troubu rozehřejte ideálně 15 minut předem, a to na 180 stupňů.
  • Těsto na roládu pečte 10 minut.
  • Po upečení ještě horký korpus vyklopte na namočenou utěrku a zarolujte.

V mezičase si připravte krém:

  • Hořkou čokoládu rozpusťte se lžící smetany.
  • Zbylou smetanu a moučkový cukr vyšlehejte v míse do tuha, postupně přidejte rozpuštěnou čokoládu.
  • Korpus rozviňte a navrstvěte na něj čokoládovou náplň.
  • Zarolujte a dejte vychladit.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*