26letý mladík z Golub-Dobrzyně to v kuchyni, kde vařil večeři, úplně nezvládl. Zapříčinil totiž obrovský výbuch, který způsobil špatně používaný olej.
Silná exploze přerušila poklidné dopoledne obyvatel jednoho ze sídlišť v Golub-Dobrzyń (Kujavsko-Pomořské vojvodství). Šestadvacetiletý muž při přípravě večeře způsobil v kuchyni obrovský výbuch, který postavil na nohy nejen jeho sousedy. To, co obyvatel ve své kuchyni vyvedl, je jasně vidět na fotografiích, jež sdíleli hasiči.
Když se vrátil do kuchyně, už bylo pozdě
Dramatické chvíle se odehrály v sobotu 19. srpna kolem poledne v bytě na polské ul. M. Konopnické. Hasiči v tu dobu dostali hlášení, že došlo k požáru. Z jejich vyprávění také vyplynulo, že mladík odešel na chvíli z kuchyně při vaření večeře. Když se do ní vrátil, s hrůzou viděl, jak olej v hrnci vzplanul. Následovala exploze, po které muž utrpěl popáleniny pravé ruky, předloktí a hrudníku. Následně byl převezen do nemocnice, kde si ještě nějakou dobu pobude.
Na co si při vaření dát pozor?
Hasiči v různých informačních kampaních opakovaně upozorňují, aby lidé nezalévali hořící tuk studenou vodou. Na youtube můžete vidět videa, ve kterých hasiči ukazují, co se stane, když tak skutečně učiníte. Nejprve se z nádoby vylije olej, což způsobí menší ohnivé jazyky kolem hrnce v okruhu až několika metrů. Následně dojde k rychlému nárůstu tlaku a opět může dojít k explozi jako v tomto případě. Výbuch byl navíc tak silný, že vymrštil balkonové dveře a okna spolu s rámem ven z budovy.
Co dělat, když hoří olej?
V první řadě je třeba zdůraznit, že tři minuty na středním plamenu stačí k tomu, aby olej v pánvi dosáhl teploty asi 200 stupňů. Pokud ho tedy necháte bez dozoru, koledujete si o potíže. Vždy byste měli nejprve uzavřít přívod plynu nebo elektřiny do topného panelu. Nádoba musí být přikrytá např. poklicí, vlhkou utěrkou apod. Nejdůležitější je však rychle uzavřít přívod vzduchu. Pokaždé ovšem postupujte rozvážně. Pokud na to jednoduše nestačíte, raději zavolejte hasiče.
Zdroj: Fakt
Napište komentář