Sýr byl vždy oblíbenou pochutinou, kterou jste si mohli jak namazat na chleba, tak i dát jen tak k vínu. Tentokrát máte šanci si jej sami vyrobit doma.
Co se týče výroby sýrů, moc lidí se do toho nehrne. Je totiž ve většině případů naprostá alchymie, která vyžaduje léta praxe a neustálé studium různých knížek. Existují ovšem i výjimky, jako je tato, kdy si sýr můžete připravit i přesto, že teprve začínáte. A nebo to prostě jen chcete ze srandy zkusit. Tak jako tak, můžete se těšit na opravdovou dobrotu.
Ingredience a postu přípravy sýru
Budete potřebovat:
- Dvě stě gramů jogurtu
- Dva litry plnotučného mléka
- Tři středně velká vejce
- Osm gramů soli
- Hrnec
- Mísu
- Metličku
- Vařečku
- Cedník
- Plátno
- Formu na tvarování sýru
- Nůž
Vezměte si velký hrnec a nalijte do něj celé dva litry mléka. V tomto případě se vyplatí do mléka opravdu investovat, jelikož to, jak je kvalitní, ovlivní nakonec celý výsledek a chuť sýru. Přidejte sůl, promíchejte a na mírném ohni jej začněte postupně ohřívat. Není třeba jej nijak více hlídat, což znamená, že se můžete s chutí vrhnout na další krok.
Lehká výroba a málo ingrediencí
Vezměte si středně velkou misku a rozklepněte do ní všechna tři vejce. Poté uchopte metličku a začněte je pomalu šlehat. Nepřestávejte, dokud se bílky se žloutky dokonale nespojí v jedno. Jakmile do této fáze dojdete, je na čase do směsi přidat i tvaroh. Ten přidávejte postupně a vždy se ujistěte, že jste jej metličkou dokonale vmíchali. Až budete mít jednolitou a nadýchanou směs, můžete s mícháním přestat.
Mezitím, co jste si připravovali směs tvarohu a vajec, vám mléko již určitě začalo vařit. To je dokonalá chvíle pro smíchání všeho dohromady. Vezměte si opět metličku a tvarohovou směs začněte velmi pomalým tempem přilévat do horkého mléka. Postupně u tohoto procesu míchejte.
Je důležité, aby se oba tyto základy spojily v jeden. Nezapomeňte přitom snížit sporák na minimum. Po chvíli byste si měli začít všímat, jak se na povrchu mléka tvoří první hrudky.
To je váš budoucí sýr. Občas směs promíchejte, ale postupem spíše volně nechejte, aby se tvořil sýr. Po nějaké době začněte hrudky, které se již vytvořili, přesouvat do cedníku, jež je překrytý pláténkem. Díky tomu se vykape přebytečná tekutina, můžete tomu i pomoci úmyslným vymačkáním. Následně plátno i se sýrem přesuňte do formy, zabalte a čímkoliv zatěšte, stačit vám bude i sklenice vody. Nechejte v pokojové teplotě asi okolo čtyř hodin a poté můžete sýr ochutnat. Dobrou chuť!