Pokud zkusíte upéct tento jablečný koláč, celý váš dům zavane chutnou nezaměnitelnou vůní. Podívejte se na nejjednodušší recept.
Tento recept není žádnou novinkou, ale mnoho lidí o něm stále neví. Na internetu sice můžete najít spoustu způsobů, jak připravit jablečný koláč, ale žádný se dozajista nevyrovná tomuto. Ukázalo se totiž, že je tento recept neuvěřitelně chutný a podaří se vám díky němu upéct křehký koláč nasáklý jablečnou šťávou, kterou mu dodávají plátky ovoce. Navíc díky obsaženým vitamínům jimi můžete zásobit vaše tělo během dlouhých zimních dnů. Nejlépe vám bude krom toho chutnat s jablečným džusem.
Aromatický jablečný koláč
V dnešní době je velmi snadné připravit jablečný koláč a ještě více vás to bude bavit, pokud zvolíte tento skvělý recept. Na jablka totiž nemusíte čekat od sklizně do sklizně, můžete si je jednoduše koupit v supermarketu kdykoli během roku. Navíc jsou v obchodech k dostání i jiné odrůdy jablek, takže můžete klidně experimentovat. Dále je také tento recept tak jednoduchý, že jej můžete péct klidně každý týden, nebo dokonce každý den. Je prostě radost ho připravit a potěší i začínající kuchaře. Budete potřebovat tyto ingredience:
- 1 vejce
- 1 šálek cukru (200 gramů)
- 1 šálek mléka (250 mililitrů)
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 hrnky mouky (celkem 320 gramů)
- 1 sáček 10 gramového prášku do pečiva (2 lžičky)
- 1 sáček vanilkového cukru (8 gramů)
- 1-2 větší jablka
Postup přípravy:
- Smíchejte mléko a cukr.
- Do mléčné směsi přidejte prášek do pečiva.
- Přidejte vanilku.
- Rozšlehejte vejce a přidejte je do mléčné směsi.
- Směs pořádně promíchejte metličkou.
- Přidejte část rostlinného oleje.
- Směs opět řádně promíchejte.
- Přidejte mouku.
- Mouku byste měli před přidáním do těsta pořádně prosít, aby byl koláč nadýchanější a jemnější. Těsto by nyní mělo být objemné a nadýchané, avšak může být i tekuté nebo středně husté. Záleží především na kvalitě mouky a na tom, jak dobře vejce rozšleháte.
- Jablka je třeba oloupat a odstranit z nich jádra. (Slupky není nutné odstraňovat, tento krok je pouze na vás)
- Dávejte přednost sladším odrůdám jablek. Díky nim bude hotový koláč ještě chutnější. I když se však rozhodnete pro kyselou odrůdu jablek, bude mít pečivo příjemně nakyslou a sladkou chuť. Zapamatujte si také, že zdravé vlastnosti jablek se při pečení v troubě téměř nikdy neztratí. Ovoce si vždy zachová svou jedinečnou chuť, vůni a další vlastnosti.
- Jablka nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky.
- Těsto nalijte do plechu s pečícím papírem.
- Jablka rozprostřete po celém povrchu těsta.
- Koláč pečte v troubě při 180 stupních 35-40 minut.
Zda je koláč hotový můžete zkontrolovat párátkem. Pokud na něm po píchnutí do těsta není nic přilepeného, může se koláč podávat. Ještě před tím jej však posypte moučkovým cukrem.