Poznejte nepečený dort, který vás nadchne. Banánovo-kokosový dezert budete mít připravený během chvíle, ale na jeho chuť budete ještě dlouho vzpomínat.
Asi se vám již někdy stalo, že se na vašem prahu objevila nečekaná návštěva. Jestliže jste byli v rozpacích z toho, že ji nemáte čím pohostit, můžete si vydechnout. S tímto receptem na snadný, nepečený dort, se vám to již nestane. Banánový dezert provoněný strouhaným kokosem totiž nachystáte během chvíle. Navíc, je natolik lahodný, že ho pravděpodobně začnete připravovat pravidelně – pro sebe, své přátele i své děti.
Ingredience potřebné pro přípravu dortu:
Na piškotový korpus si připravte:
- 125 gramů pravého másla
- 100 gramů cukrářských piškotů
- 100 gramů kokosových hoblin
Na těsto budete potřebovat:
- 400 mililitrů polotučného mléka
- 200 gramů smetany ke šlehání
- 100 gramů cukru krupice
- 50 gramů bramborového škrobu
- 4 žloutky
- 2 čajové lžičky vanilkového aroma
- špetka soli
Na banánovou vrstvu si připravte:
- 200 mililitrů smetany ke šlehání
- 2 banány
- 2 polévkové lžíce ztužovače šlehačky
- strouhaný kokos
Postup přípravy dortu krok za krokem:
Abyste dostali optimálně vysoký zákusek, připravte si dortovou formu o průměru 20 centimetrů. Tu můžete vyložit pečicím papírem či potravinářskou fólií, aby šel dort lépe vyndat, ovšem není to nutná podmínka. V prvním kroku přípravy si nachystáte piškotový korpus. Odvážené cukrářské piškoty buď ručně rozdrobte, nebo je rozmixujte ve food procesoru. Mezitím, co se piškoty mixují, si rozehřejte máslo. To poté nalijte do piškotů. Ke směsi přidejte strouhaný kokos a vše dobře promíchejte.
Hotový korpus rovnoměrně napěchujte na dno dortové formy a dejte ho alespoň na půl hodiny do ledničky zatuhnout. Mezitím si připravte vrchní vrstvu dortu. K ruce vezměte středně velký hrnec, v němž prošlehejte škrob s trochou mléka. Směs míchejte, dokud se nezačne vařit.
Poté do ní metličkou vmíchejte všechny žloutky, přilijte zbytek mléka a všechnu smetanu. Až budete mít všechny suroviny rozmíchané, přisypte do nich odvážený cukr, vanilkové aroma a špetku soli.
Za stálého míchání směs vařte do té doby, než zhoustne. Poté ji odstavte z plamene a nechte vychladnout. Během chladnutí ji nezapomeňte několikrát promíchat, abyste se vyhnuli vzniku škraloupu na povrchu. Jakmile bude směs vychladlá, vyndejte z ledničky dortovou formu s korpusem a začněte s vrstvením dortu. Na piškotový základ rozprostřete dva banány nakrájené na tenčí kolečka. Na ně nalijte vrchní vrstvu dortu, kterou jste si připravili v hrnci.
Abyste získali co nejlepší strukturu, přepasírujte ji přes síto. Nakonec povrch dortu uhlaďte stěrkou tak, aby byl hladký a rovnoměrný. V posledním kroku přípravy si ušlehejte smetanu ke šlehání a přidejte k ní ztužovač šlehačky. Šlehačku následně naneste na vrchní vrstvu dortu a hustě ji posypte strouhaným kokosem. Hotový dort dejte na několik hodit ztuhnout do ledničky. Před servírováním ho nezapomeňte opatrně vyndat z formy.
Napište komentář