Pečené vepřové maso je na první pohled něco tak snadného, že to snad ani nezaslouží recept. Pokud už se vám ale podařilo jej někdy vysušit tak, že bylo jako podrážka, určitě jím nepohrdnete.
Knedlo vepřo zelo je klasická a nenahraditelná česká dobrota, na kterou k nám jezdí návštěvníci z celého světa. Bylo by proto bláhové se ho zbavovat jakožto přežitku dob minulých. Raději si místo toho připravte takové vepřové, které okouzlí i vaši tchyni, a ta už nikdy o vašem vaření neřekne křivé slovíčko. Poradíme vám, jak vepřové maso před pečením připravit a perfektně ochutit a jak docílit toho, že bude po upečení křehké a šťavnaté jako od profesionálního kuchaře.
Na vypečenou vepřovou pečínku budete potřebovat
- Půl kila vepřové krkovičky, pečeně či bůčku
- pět stroužků česneku (pokud máte malý česnek, použijte jich klidně více, nebo, jestliže máte česnek jako kolo od autobusu, použijte jich méně)
- dvě polévkové lžíce plnotučné hořčice
- mořská nebo himalájská sůl podle chuti
- mletý černý pepř
- můžete použít třeba i směs barevných pepřů, koření na maso nebo jakékoliv jiné koření, které máte rádi
Nejprve maso připravte, ochuťte a nechte uležet
Začněte tím, že velmi dobře umyjte maso pod tekoucí vodou a nechte ho okapat na talíři vyloženém několika vrstvami papírových utěrek. Ještě pár si jich utrhněte do ruky a jemnými ťukavým pohyby osušte přebytečnou vodu z celého povrchu masa. Tento krok je důležitý, protože pokud by vám na mase zbyla voda, v troubě by namísto pečení rázem probíhalo vaření. A to přece nechceme, což!
Zatímco se maso suší, vyloupněte pět (nebo jiný libovolný počet) stroužků česneku, které ostrým nožíkem nakrájejte na velmi tenké plátky. Suché maso vložte do hluboké mísy a posypejte ho ze všech stran solí a čerstvě mletým černým pepřem. Rukama pak koření do masa jemně vmasírujte.
Na několika místech po celé ploše masa vytvořte tenkým ostrým nožem malé zářezy, do kterých nastrkejte vždy několik plátků česneku. Celý povrch pak potřete plnotučnou hořčicí, mísu s masem zakryjte přilnavou potravinářskou fólií tak, aby byla dokonale uzavřená a vložte maso na několik hodin do lednice vychladit a marinovat. Nebojte se nechat maso v marinádě přes noc. Ujistěte se ale, že je v míse opravdu dobře uzavřené, aby se na něm nezačaly množit bakterie.
Odpočinuté maso pak upečte, ale s rozmyslem
Když je maso dostatečně odpočaté a odleželé, vyjměte ho z mísy a zabalte ho do kusu alobalu. Tímto způsobem zajistíte, že se z masa nebude vypařovat šťáva. Vložte maso do pekáče a pošlete ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem jedné hodiny.
Po hodině pečení opatrně vyndejte pekáč z trouby a rozbalte alobal, v němž se maso peče. Rozevřete ho tak, aby bylo maso co nejvíce odkryté. Nemusíte ho odstraňovat, díky němu nebudete mít tolik práce s následným čištěním pekáče. Vraťte ho zpátky do trouby, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte ho dopéct dalších 10 minut, aby se na povrchu masa vytvořila krásně opečená, červená kůrčička.
Teď už jen podávejte a vychutnávejte
Dopečené maso nechte mírně zchladnout, nakrájejte ho na plátky silné kolem jednoho centimetru a podávejte buďto s knedlíkem a zelím nebo třeba s bramborem a zeleninou nebo s čímkoliv jiným jste zvyklí nebo na co máte chuť (už jste zkoušeli pečené vepřové s bramborovými nočky a pepřovou omáčkou?).