Vejce jsou ten typ suroviny, kterou je možné označit za „superpotravinu“. Jsou plné zdravých vitamínů a mají mnoho výhod pro vaše zdraví. Dnes si ukážeme, jak si je správně připravit.
Vejce jsou velice univerzální potravina. Můžete je použít jako přísadu do pečení, obalit s nimi řízky či je sníst jen tak, samostatně. Nemusíme se bavit o tom, že se dají použít jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Konkrétně vaření vajec je jeden z nejčastějších způsobů, jak je připravit. Vařená jsou chutná, zdravá a jejich příprava nezabere více než deset minut. Jste si ale jistí, že je skutečně připravujete správným způsobem?
Přínosy pro vaše zdraví
Vařená vejce jsou skvělým zdrojem bílkovin. Jsou ideální, pokud chcete zhubnout, jelikož vás zasytí, ale zároveň neobsahují přebytečné kalorie. A to je jen jedna z jejich mnoha výhod. Oddělené vařené bílky bez žloutků jsou ideální potravou pro lidi, kteří mají problémy s vysokým cholesterolem. Jsou zdrojem vitamínů A a D, železa či vápníku. Z těchto důvodů jsou vhodná také pro ženy v těhotenství.
Jejich konzumace podporuje u dítěte správný vývin kostí, zubů a celkový růst. Obsahují karotenoidy, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a navíc pomáhají udržovat zdraví vašich očí. Nejlepší doba na jejich konzumaci je snídaně, protože všechno dobré v nich obsažené nám po ránu pomůže rozproudit mozek, a to je úžasný start dne.
Nejlepší vařená vejce
Všechny výše popsané výhody se krásně čtou, ale pokud jich chcete využívat, musíte si vejce správně připravit. Ku příkladu smažená vejce by vám naopak mohla i uškodit, co se třeba cholesterolu týče. Proto je tento článek zaměřený na vejce vařená. Jenomže nejspíš málokdo z vás je připravuje správným způsobem. Klasické vaření vajec ve vroucí vodě není špatné, ale díky našemu způsobu si ve vejcích zachováte o mnoho víc živin.
Začněte tím, že do hrnce nalijete studenou vodu. Vložte do něj libovolný počet vajec, která si přejete uvařit. Začátek je klasický, ale důležitý moment přichází v okamžiku, kdy voda s vejci začne vařit. V tuto chvíli je okamžitě přikryjte pokličkou a sporák vypněte.
Poklička teplo nepustí ven, a právě proto se vejce budou vařit i přesto, že už se nenachází na přímém ohni. Tento způsob vaření za pomoci snižování teploty také způsobí, že jejich chuť bude intenzivnější.
Zdroj: Healthline