Směs máty a citronu je netradiční pochoutka, která posiluje imunitu a upevňuje zdraví

Že jste mátový džem na pultech obchodů nikdy neviděli? To může být pravda. Patrně se až na pár menších krámků nikde neprodává. Přitom je velmi dobrý a kdo ho ochutná, ten chce ještě. Abyste ho nemuseli nikde složitě shánět, máme pro vás zajímavý tip. Můžete si ho jednoduše vyrobit. Stačí pár ingrediencí a tento postup.

Co budete potřebovat?

Budete překvapeni, jak je vlastně mátový džem jednoduchý. Stačí jenom několik málo ingrediencí a vznikne pochoutka, kterou si stoprocentně zamilujete. Pro úspěch si nachystejte:

  • 1 litr vody
  • 200 g máty
  • 1 citron
  • 2 lžíce cukru
  • 1 sáček želírovací látky
  • Zelené barvivo

Nachystejte hlavní ingredienci

Jako první je samozřejmě třeba nachystat hlavní ingredienci, tedy mátu. Tu důkladně omyjte a potom ji nasekejte na menší kousky. Následně ji vložte do připravené vody a nechte ji v ní pár hodin louhovat.

Přidávejte další ingredience

Dále můžete do vody přidávat další ingredience. Tou první je na kolečka nakrájený citron. Pokud má chemicky ošetřenou kůru, tak ji nejprve oloupejte. Následně můžete začít vodu postupně zahřívat, až k bodu varu. Potom teplotu snižte a nehte lehce probublávat. Takto vařte po dobu asi dvaceti minut.

Přefiltrujte a znovu vařte

Po uplynutí této doby nejprve váš základ na mátový džem klasicky přeceďte pomocí cedníku a hned potom přefiltrujte přes plátno. Díky tomu vznikne dokonale čirý vývar. K němu následně přidáte dvě lžíce cukru, nejlépe potom toho třtinového. A opět začněte vařit. Tentokrát by doba měla být podobná, tedy zhruba kolem dvaceti minut.

Už jenom zahustit

Na závěr přichází doba na to, aby váš mátový džem získal požadovanou konzistenci. Ta se vytvoří tím způsobem, že přidáte želírovací látku. A to podle návodu na jejím obalu. Na závěr ještě přidejte trochu zeleného barviva, které zajisté to, že bude mít váš džem barvu, jakou očekáváte. Tento poslední krok ale není zcela nutný a dá se bez něho obejít.

Potom už pouze naplňte sklenice a nechte chladnout. Následně můžete vzít kousek čerstvého pečiva a svůj netradiční džem ochutnat. Je to lahůdka, souhlasíte s námi?

Fotografie: DepositPhotos

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]