Německý bramborový salát si velmi rychle oblíbíte nejen pro jeho lahodnou chuť a s hrdostí jej budete podávat i svým hostům.
Bramborový salát je pro nás velkou klasikou hlavně o vánočních svátcích. Dalo by se říct, že každá rodina má ten svůj nejlepší recept a pevně si za ním stojí. Nejeden spor vznikl právě v diskusi o správném složení salátu. Pokud se ale přestanete držet při zemi, určitě vyzkoušejte tento bramborový salát původem z Německa. Je plný rozmanitých chutí a výrazných vůní a můžete si jej dopřát jako přílohou i hlavní chod.
Odkud se vzala brambora
Evropané měli k bramborám v prvních chvílích odmítavý postoj. Považovali tuto potravinu původem z Ameriky jako nečistou pohanskou surovinu. Naštěstí si k ní postupem času našli cestu, a i proto můžeme v dnešní době brambory využívat v receptech v mnoha variacích. Za prvního tvůrce salátu je považován ruský kuchař Lucien Olivier, který připravil pokrm z brambor, majonézy a mnoha cenných ingrediencí a dopřát si jej mohli jen ti nejzámožnější.
Význam brambor pro výživu
Tato nejpoužívanější příloha nám za roky již zevšedněla a možná už si jen málokdo uvědomí všechny její přednosti. Neobsahuje žádný tuk a je bohatá na minerály, vitamíny a bílkoviny. Z vitamínů je to především vitamin B a C, který je v největší míře obsažen v nových bramborách. Vysoký podíl draslíku prospívá nervovým buňkám a pomáhá při únavě a snížení krevního tlaku.
Ingredience pro přípravu tradičního bramborového salátu
- 1 kg brambor
- 2 lžíce oleje
- 100 g uzené šunky
- 1 středně velká cibule
- 300 ml vývaru
- 1 lžíce octa
- 1 lžička plnotučné hořčice
- Sůl dle chuti
- Mletý černý pepř dle chuti
- Čerstvá pažitka na posypání
Brambory nejlépe podobné velikosti povařte ve slupce do poloměkka. Na malou chvilku nechte vychladnout, a ještě teplé krájejte na kolečka o šířce okolo jednoho centimetru.
Všechny vložte do hlubší mísy. Uzenou šunku nakrájejte na co nejmenší kostičky a dejte restovat na rozehřátou pánev s trochou rostlinného oleje. Promíchejte a nechte pozvolna opéct dozlatova.
Cibuli očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte k opékané šunce a nechejte zesklovatět. Předem připraveným vývarem vše na pánvi zalijte a přiveďte k varu. Jakmile se začne směs vařit, přimíchejte ke směsi lžičku plnotučné hořčice a lžíci octa. Chvíli ještě vařte, dokud se všechny chutě nepropojí. Poté ještě horké nalijte na připravené brambory a důkladně vše promíchejte.
Posledním krokem je dochucení solí a čerstvě namletým pepřem dle chuti. Zelenou pažitku nadrobno nasekejte, přidejte k bramborovému salátu a pořádně promíchejte, dokud se všechny ingredience neobalí okolo brambor. Hotový salát můžete servírovat jako hlavní chod se zeleninovým salátem nebo jako přílohu ke grilovanému a pečenému masu. Dobrou chuť!