Bramborový salát jako česká klasika? Odlehčená verze z Německa vám pohladí chuťové pohárky

Fotografie: Pexels

Německý bramborový salát si velmi rychle oblíbíte nejen pro jeho lahodnou chuť a s hrdostí jej budete podávat i svým hostům.

Bramborový salát je pro nás velkou klasikou hlavně o vánočních svátcích. Dalo by se říct, že každá rodina má ten svůj nejlepší recept a pevně si za ním stojí. Nejeden spor vznikl právě v diskusi o správném složení salátu. Pokud se ale přestanete držet při zemi, určitě vyzkoušejte tento bramborový salát původem z Německa. Je plný rozmanitých chutí a výrazných vůní a můžete si jej dopřát jako přílohou i hlavní chod.

Odkud se vzala brambora

Evropané měli k bramborám v prvních chvílích odmítavý postoj. Považovali tuto potravinu původem z Ameriky jako nečistou pohanskou surovinu. Naštěstí si k ní postupem času našli cestu, a i proto můžeme v dnešní době brambory využívat v receptech v mnoha variacích. Za prvního tvůrce salátu je považován ruský kuchař Lucien Olivier, který připravil pokrm z brambor, majonézy a mnoha cenných ingrediencí a dopřát si jej mohli jen ti nejzámožnější.

Fotografie: Freepik

Význam brambor pro výživu

Tato nejpoužívanější příloha nám za roky již zevšedněla a možná už si jen málokdo uvědomí všechny její přednosti. Neobsahuje žádný tuk a je bohatá na minerály, vitamíny a bílkoviny. Z vitamínů je to především vitamin B a C, který je v největší míře obsažen v nových bramborách. Vysoký podíl draslíku prospívá nervovým buňkám a pomáhá při únavě a snížení krevního tlaku.

Ingredience pro přípravu tradičního bramborového salátu

  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g uzené šunky
  • 1 středně velká cibule
  • 300 ml vývaru
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • Sůl dle chuti
  • Mletý černý pepř dle chuti
  • Čerstvá pažitka na posypání

Brambory nejlépe podobné velikosti povařte ve slupce do poloměkka. Na malou chvilku nechte vychladnout, a ještě teplé krájejte na kolečka o šířce okolo jednoho centimetru.

Všechny vložte do hlubší mísy. Uzenou šunku nakrájejte na co nejmenší kostičky a dejte restovat na rozehřátou pánev s trochou rostlinného oleje. Promíchejte a nechte pozvolna opéct dozlatova.

Cibuli očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte k opékané šunce a nechejte zesklovatět. Předem připraveným vývarem vše na pánvi zalijte a přiveďte k varu. Jakmile se začne směs vařit, přimíchejte ke směsi lžičku plnotučné hořčice a lžíci octa. Chvíli ještě vařte, dokud se všechny chutě nepropojí. Poté ještě horké nalijte na připravené brambory a důkladně vše promíchejte.

Posledním krokem je dochucení solí a čerstvě namletým pepřem dle chuti. Zelenou pažitku nadrobno nasekejte, přidejte k bramborovému salátu a pořádně promíchejte, dokud se všechny ingredience neobalí okolo brambor. Hotový salát můžete servírovat jako hlavní chod se zeleninovým salátem nebo jako přílohu ke grilovanému a pečenému masu. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]