Když člověk prohání chuť na sladké, obvykle sáhne do svých zásob cukrovinek, které si nakoupil v supermarketu. Ale některé si může i sám připravit. Třeba sladký salám ze sušenek a čokolády.
Není třeba být zručným pekařem, abyste si zhotovili lahodný moučník, kterým překvapíte pozvané hosty. Existují i varianty nepečené, k jejichž výrobě je zapotřebí jen trochu šikovnosti. Většinou se obejdou bez náročných ingrediencí a lze je připravit z běžně dostupných věcí. Pokud je nebudete mít doma, tak je určitě seženete v každém obchodě. Pusťte se tedy do přípravy nepečeného sušenkového salámu, jehož chuť zvýrazní přidaná káva.
Co budete potřebovat
- 600 sušenek (třeba značky Lotus)
- 380 ml polotučného mléka
- 50 g pískového cukru
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 1 lžička instantní kávy
- 130 g másla
- 100 g čokolády na vaření
- na polevu typu ganache: 120 g čokolády na vaření, 60 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
- Nejprve je třeba pořádně nadrtit sušenky a dáte je do hlubší mísy.
- Mléko nalijete do kastrolu, přidáte cukr, kakao a kávu. Vše dobře za mírného ohřívání promícháte, aby se netvořily hrudky.
- Do směsi přidáte máslo a počkáte, až se z poloviny rozpustí. Pak přisypete na kousky rozkrájenou čokoládu.
- Mícháte tak dlouho a zahříváte, dokud vám nevznikne jemná celistvá hmota.
- Hmotu po vychladnutí nalijete na sušenky v míse a dobře promícháte, aby se sušenky s ní spojily v těsto.
- Nyní z těsta vytvarujete na potravinové fólii asi 4 salámy. Neměly by být příliš silné, aby se daly pak dobře krájet.
- Z čokolády a smetany ke šlehání připravíte ganache. Ta je typická pro francouzskou kuchyni a pomalu zdomácňuje i v české. Čokoládu nalámete na malé kousky a smetanu přivedete k bodu varu. Jakmile se na ní začnou tvořit bublinky, stáhnete ji z plotny a nalijete ji na čokoládu v misce. Ta vlivem tepla poleví. Nyní přichází závěrečná fáze, a to vymíchání hladké hmoty. Měla by mít tužší konzistenci, protože ji použijete jako polevu na salám.
- Čokoládou politý salám zabalíte do potravinové fólie a uložíte do chladna, aby se dobře zaležel.
Napište komentář