Pravidelná očista trouby na pečení je důležitá z jednoho prostého důvodu, zachováte tak co nejdéle její životnost. Nemusíte však na její omývání používat předražený prostředek z drogérií. Postačí vám pouze několik základních kuchyňských surovin. S domácím roztokem rozhodně ušetříte!
Jaké ingredience potřebujete na domácí čisticí prostředek?
Na přípravu roztoku si připravte:
- 4 lžíce Jaru (nebo jiného mycího prostředku na nádobí)
- 200 mililitrů citronové šťávy
- 400 mililitrů octa
- 1 a půl litru vlažné vody
Jak postupovat při přípravě čisticího prostředku a jak jej aplikovat?
Všechny výše uvedené ingredience smíchejte v plastovém nebo skleněném rozstřikovači, řádně protřepejte a roztok aplikujte na znečistěnou troubu. Nechte působit asi půl hodiny a pak uvolněné nečistoty setřete navlhčeným hadříkem. Povrch trouby bude zase jako nový. Po mastnotě nebude ani památky.
Jaké další metody pomohou troubu vyčistit?
S nečistotami na troubě pomůže i celá řada dalších přírodních nebo běžně dostupných prostředků. Inspirujte se:
- Výborně na čistění povrchů funguje i obyčejná jedlá soda. Z ní a trochy vody si vytvořte hustější pastu a tu naneste na povrch, který potřebujete očistit. Nechte působit alespoň 8 hodin a pak na sodu aplikujte postřikem ocet. Ten hmotu uvolní a zároveň odstraní veškerou zaschlou mastnotu. Nakonec vše smyjte a máte hotovo.
- Pomocníkem je při čistění trouby i amoniak. Při práci s ním ale buďte opatrní. Chraňte se rukavicemi, a abyste se nenadýchali, vezměte si respirátor. Místnost po očistě také poctivě vyvětrejte. Čpavek naředěný s vodou můžete nastříkat přímo na troubu, nebo nechat uvolňovat uvnitř spotřebiče.
- Podobně jako jedlá soda pak působí i kypřící prášek do pečiva, z kterého rovněž vytvoříte kašičku a tu nanesete na mastný povrch trouby. Necháte několik hodin působit a nakonec setřete.
- Použít k odstranění nečistot můžete i jemnou sůl. Tu smíchejte s octem a naneste na znečistěný povrch. Po nějaké době omyjte vlhkým hadříkem.
Skvěle pomůže při čistění vnitřní části trouby i samotná citronová šťáva s vodou. Směs i s dužinou vložte do žáruvzdorné misky a nechte vypařovat uvnitř spotřebiče alespoň půl hodiny při cca 150 °C. Trouba bude krásně vonět a dobře s ní mastnotu odstraníte pomocí houbičky nebo hadříku.