Octový trik na přípravu domácích křupavých hranolků: Oproti nim jsou i ty z Mekáče úplné nic

Fotografie: Freepik

Milujete-li hranolky, ale vadí vám jejich mastnost, existuje snadné řešení. S použitím vynikajícího triku budou vaše domácí hranolky vždy křupavé a bez zbytečného oleje.

Hranolky se těší velké oblibě jako příloha nejrůznějších jídel. Ačkoliv nejsou v České republice nejpopulárnější přílohou, stále častěji se objevují v celé řadě domácností. Možná jste si domácí hranolky zkoušeli připravit i vy, ale nepovedly se vám. Lidé si často stěžují na jejich přílišnou tučnost, tedy fakt, že se tzv. topí v oleji. Pokud to byl i kámen úrazu vašeho pokusu, nezoufejte, existuje na to velmi snadné řešení.

Nejdůležitější je správný výběr brambor

Abyste si připravené hranolky co nejvíce vychutnali, je důležité věnovat pozornost správnému výběru základní suroviny, a sice brambor. Nejvhodnější jsou brambory typu C, které jsou nejvíce moučné, respektive obsahují nejvíce škrobu, který vám zaručí přirozenou tvorbu křupavé kůrky. Abyste se vyvarovali přílišného nasáknutí hranolek olejem, připravte si k ruce bílý ocet. Ten vám pomůže hranolky zachovat křupavé a zároveň nemastné.

Fotografie: Freepik

Příprava domácích hranolek vás bude bavit

Na přípravu domácích hranolek si připravte – brambory v odpovídajícím množství, olej na smažení, 1 vrchovatá polévková lžíce kukuřičného škrobu a 2 polévkové lžíce bílého octa. V prvním kroku omyjte a oloupejte připravené brambory, které následně nakrájejte na hranoly. (Velikost si zvolte dle svých preferencí.) Nakrájené hranolky nasypte do větší mísy a zalijte je dvěma lžícemi octa a promíchejte.

Fotografie: Unsplash

Bezprostředně poté zalijte hranolky v míse studenou vodou a nechte asi deset minut odstát. Po uplynutí požadované doby sceďte a osušte kuchyňskou utěrkou, abyste z hranolek odstranili přebytečnou vodu. Osušené hranolky nasypte opět do mísy a tentokrát je zaprašte kukuřičným škrobem a dostatečně promíchejte. Smažit je můžete několika způsoby. První způsob je příprava ve fritéze.

Fotografie: Freepik

Hranolky budete smažit celkem dvakrát. Poprvé je osmažíte na 160 °C – vyjmete je hned poté, co vyplavou k hladině. A podruhé je smažte při teplotě 180 – 190 °C 2 až 3 minuty. Po vyjmutí hranolky osolte a servírujte. Druhým způsobem je příprava v troubě, která je zdravější alternativou fritézy. V tom případě osušené hranolky rozložte na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem a pečte asi 25 minut při teplotě 200 °C. Po vyndání osolte a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]