Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, budete mít, díky tomuto jednoduchému receptu, po ruce pohotovou odpověď. Jen sáhnete, otevřete a pochutnáte si.
Předem připravené domácí zavařeniny, kompoty a konzervy jsou skvělá věc, to asi nikdo nepopře. Proto zkontrolujte, že máte ve vaší zásobárně ještě místo na pár sklenic a zvažte přípravu této skvělé omáčky na později. Pokud si tedy nemusíte do vlastní spíže „brát kompas“, jak bylo řečeno v jedné z nejslavnějších českých komedií, určitě oceníte tento jednoduchý recept na přípravu chutné omáčky, kterou si jistě v zimě rádi vychutnáte třeba s dušenou rýží.
Suroviny
- 3 kilogramy rajských jablek
- 500 gramů cukety
- 500 gramů papriky
- 500 gramů mrkve
- 100 gramů čerstvých bylinek – například petržel a bazalka
- 2 paličky česneku
- 160 gramů cukru
- 100 mililitrů oleje vhodného na tepelnou úpravu
- 70 mililitrů octa
- 60 gramů soli – řiďte se podle chuti
- feferonku podle chuti
- zavařovací sklenice a víčka
Příprava
Jako první si připravte zavařovací sklenice včetně víček. Potřebujete, aby byly naprosto čisté a sterilní. Díky tomu nebude nutné hotovou omáčku po uzavření do sklenic znovu sterilizovat. Pokud máte myčku, je to jednoduché. Sklenice i víčka do ní nandejte a zvolte nejvyšší teplotu na nejdelší dobu. Do myčky ale nedávejte žádný prostředek na mytí nádobí. Pokud myčku nemáte, budete si muset vystačit s hrncem na zavařování, kde sklenice i víčka sterilizujete v páře.
Zeleninu navažte až po umytí a odstranění odpadních částí. Rajčata pokrájejte na měsíčky, papriku a cuketu nakrájejte na asi centimetr velké kostky. Mrkev můžete nastrouhat na hrubém struhadle, nebo nakrájet na drobné kostičky.
Feferonky a česnek nakrájejte nadrobno, případně česnek můžete prolisovat. Rajčata dejte do většího hrnce na mírný oheň dokud nepustí vodu. Pak teplotu trochu zvyšte a zahřívejte až do bodu varu.
Do vařících se rajčat přidejte cukr, olej, mrkev a sůl. Se solí zacházejte opatrně, raději ji přidejte trochu míň a později omáčku dochuťte. Tuhle vzniklou směs vařte pod poklicí na mírném ohni 20 minut. Následovat budou papriky a cuketa. Po jejich přidání omáčku zamíchejte a znovu přikryjte poklicí. Na mírném ohni vařte dalších 20 minut. Po uplynutí této doby přidejte česnek, bylinky a feferonky. Zamíchejte a znovu 15 minut vařte.
Na závěr nalijte do omáčky ocet, míchejte a povařte 3 minuty. Pak nezapomeňte omáčku případně dosolit, dosladit, nebo okyselit. Ochuťte ji tak, jak to jistě děláte v případě leča. Horkou omáčku hned nandávejte do sterilizovaných zavařovacích sklenic až po okraj. Ihned je zavřete a otočte dnem vzhůru. Teplota omáčky se tak postará o likvidaci i malého množství bakterií, které se mohly do sklenic dostat ze vzduchu.
Tip na závěr
Pokud, stejně jako spousta jiných lidí, nemáte rádi v podobných pokrmech srolované a tvrdé slupky z rajčat, můžete je předem oloupat tímto jednoduchým způsobem. Rajská jablka nakrojte do kříže na straně protilehlé k bubáku. Pak je na tři minuty zalijte vroucí vodou tak, aby byla pokrytá. Po této době je prudce ochlaďte ve studené vodě. Slupka pak půjde snadno oloupat. Druhým způsobem, jak eliminovat slupky je použít místo čerstvých rajčat rajčata pasírovaná.