Kdo by to byl řekl, že stačí k játrům přidat hořčici a vznikne vám hotová delikatesa

Takovou pochutinu jste ještě nejedli, přitom vše, co k vytvoření tohoto pokrmu potřebujete, je lehce dostupné. Připravte si játra, hořčici a můžete jít do akce.

Čekáte návštěvu v podobě rodiny či známých, které jste dlouho neviděli, ale nevíte, jakým pokrmem byste potěšili jejich chuťové pohárky? Nebo prostě jen chcete nějaký úžasný oběd, který potěší všechny členy ve vaší domácnosti? Ať už je to jakkoliv, tak recept na játra s hořčicí ve výsledku ocení každý, jelikož chutná jednoduše úžasně.

Ingredience a postup přípravy pokrmu

Budete potřebovat:

  • Sedm set gramů játry
  • Dva stroužky česneku
  • Dvě polévkové lžíce obyčejné vody
  • Tři až čtyři kusy středně velkých cibulí
  • Čtyři polévkové lžíce kvalitní zakysané smetany
  • Jednu lžíci hořčice
  • Sůl, pepř a koření dle vašich zvyků a preferencí
  • Rostlinný olej
  • Rychlovarnou konvici
  • Talíř
  • Pánev
Fotografie: Pixabay

Vezměte si játra a nakrájejte je na menší kousky, nebo klidně i na větší, záleží na tom, jak je raději konzumujete. Do rychlovarné konvice nalijte vodu, nechejte ji uvařit a následně s ní zalijte játra, která jste nakrájená dali do talíře. Mezitím, než se na cca dvě až tři minuty odleží, se můžete vrhnout na zpracování cibule.

Je to jednoduché, levné a chutné

Cibuli zpracujte klasicky tak, jak jste zvyklí. To znamená ji oloupat a poté nakrájet na půlkolečka tak, aby se vám dobře smažila. Na pánvi si mezitím, než ji nakrájíte, rozehřejte olej a do něj následně cibuli vhoďte. Zasypejte ji špetkou soli a cukru, aby dostala lepší chuť a nyní jen čekejte, než zezlátne.

Až se tak stane, tak můžete přidat česnek, který jste předtím také oloupali a nakrájeli na drobná kolečka. Dohromady všechno restujte okolo třiceti až šedesáti sekund.

Je to fakt rychlovka, takže dávejte pozor, aby se vám zvláště česnek zbytečně až moc nepřipálil, jídlo by pak nemělo tak dobrou chuť. Po uplynulé době přidejte játra zalitá vodou, podle chuti osolte, opepřete i okořeňte a plamen trochu ztište. Zakryjte pokličkou a nechejte vše jen tak jemně probublávat po dobu tří minut. Nyní přichází nejdůležitější část, tvorba omáčky. Do libovolné skleničky či kelímku smíchejte zakysanou smetanu, hořčici a případně i trochu vody.

Zamíchejte dohromady a po třech minutách dušení jater směs do pánve přilijte. Všechno dohromady promíchejte, zakryjte pokličkou a znovu nechejte provařit, tentokrát ovšem na deset minut. Poté máte jídlo hotové, déle jak půl hodiny vám to dozajista nezabere a až ochutnáte, tak rozhodně nebudete litovat. Játra s omáčkou můžete kombinovat s mnoha přílohami, nejlepší jsou ovšem s bramborovou kaší či uvařenou rýží. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]