Osmiletá dívka postupně ztratila oba rodiče, kteří šli do sklepa pro brambory a už se nevrátili. Tragédie k níž nemuselo dojít

Fotografie: Freepik

Brambory patří ke zcela běžné součásti našeho jídelníčku. Můžete z nich připravit tolik lahůdek a jsou také velmi univerzální přílohou. Jak se ale ukázalo, mohou být i smrtící, pokud uděláte tuto jednu chybu.

Maria je osmiletá dívka z Ruska, která v roce 2014 osiřela kvůli starým bramborům. Její otec, který šel do sklepa přinést brambory na večeři, se už nevrátil. Podobný osud posléze postihl i Mariinu matku, která šla do sklepa, aby zjistila, proč se její manžel tak dlouho nevrací. Co se mohlo stát?

Fotografie: Freepik

Jedovaté brambory

Vysvětlení je bohužel velmi prosté a je skutečnou tragédií, že se těmto zbytečným úmrtím nepodařilo zabránit. Brambory obsahují glykoalkaloidy, což jsou velmi jedovaté látky.

Tyto látky způsobují to, že se z brambor za určitých okolností může stát smrtící zbraň – a to ne proto, že byste je snědli, ale vdechováním plynu, který vylučují v případě, že hnijí. Brambory poté emitují toxický a nebezpečný plyn, který si vyžádal život obou rodičů malé Marie.

Fotografie: Freepik

Nešťastná náhoda

Nejprve do sklepa sešel tatínek, který byl navíc dobře známým profesorem a učil na univerzitě. Ten se nadýchal velmi rychle toxických výparů, které se ve sklepě nahromadily, protože nebyl dostatečně větraný. Omdlel a později zemřel. Krátce na to se jej vypravila hledat jeho žena Anastasija, která si začala dělat starosti, když se dlouho nevracel. Rovněž se nadýchala toxického plynu, upadla do bezvědomí a krátce na to zemřela.

Naštěstí ale nechala otevřené dveře a plyn se mezitím rozptýlil, když se tedy do sklepa vypravila i Maria, aby zjistila, co se stalo s jejími rodiči, byla už mimo ohrožení. Bohužel však musela zažít šok, který nelze přát nikomu – našla své rodiče mrtvé a její život se ze dne na den obrátil vzhůru nohama.

Fotografie: Freepik

Může se to stát i vám

Odborníci upozorňují, že se to může stát komukoliv. Pokud necháte v uzavřeném prostoru brambory dlouho a ony začnou hnít, začne se plyn velmi rychle šířit. Když nemá kudy unikat, koncentruje se až do podoby smrtícího jedu, který vás skutečně může zabít. Varují tedy všechny, kdo brambory skladují podobným způsobem, aby byli mimořádně opatrní.

Je nutné nejen dobře větrat, ale především nenechat brambory za žádnou cenu hnít a raději je zavčas vyhodit. Nevyplácí se podobně riskovat. Máte-li brambory uložené ve sklepě, pravidelně tak větrejte a kontrolujte jejich stav.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]