Tukové skvrny a ulpívající ymastný povlak na skleněných dvířkách trouby – tyto nepříjemné nečistoty trápí kdejakou hospodyňku, která ráda peče. Nejčastěji lidé sahají po chemických látkách z prodejen, avšak jde to i levněji. Vše potřebné máte prakticky stále po ruce. Stačí jen zapátrat v zásobách spižírny.
Co budete potřebovat na výrobu domácího čistícího prostředku na skleněná dvířka trouby?
Obstarejte si:
- houbičku na mytí
- středně velkou misku
- jedlou sodu
- prostředek na mytí nádobí (například Jar či Pur)
- 9 % ocet
Jak postupovat při výrobě domácího čistícího roztoku?
Do misky nalijte teplou vodu a přidejte do ní ocet, dobře promíchejte a pak v tekutině namočte houbičku. Pomocí ní naneste octový roztok na skleněnou část trouby a povrch dále zasypte jedlou sodou a nalijte na něj také prostředek na nádobí. Rozprostřete do všech částí a nechte působit asi dvacet minut.
Za tuto dobu se tukové částice dokonale rozpustí a vy tak můžete zbylým octovým roztokem a houbou dvířka omýt. Aby sklo nebylo plné šmouh, můžete jej vyleštit hadříkem z mikrovlákna s trochou neředěného octa. Tak udržíte dvířka i déle čistá.
Další metody, jak vyčistit ulpívající mastnotu ze dvířek trouby
Pokud potřebujete očistit vnitřní povrch skleněných dvířek trouby, pomůže následující metoda: do žáruvzdorné mísy nalijte trochu vody, nakapejte do ní citronovou šťávu a přidejte i dužinu. Směs položte do trouby bez mřížek a nechte vypařovat pří střední teplotě.
Tak se mastnota perfektně z povrchu trouby uvolní, a kromě jiného spotřebič i krásně provoní. Podobným způsobem lze čistit i mikrovlnnou troubu. Sklo bude vypadat u trouby jako nové, když na něj nanesete směs z jednoho prášku do pečiva, 100 mililitrů teplé vody a lžičky kuchyňské soli. Necháte 45 minut působit a poté jen opláchnete. Po tuku nebude ani památky.