Osvědčené metody vám pomohou zbavit se ulpívající nečistoty na skleněných dvířkách u trouby

Fotografie: Freepik

Tukové skvrny a ulpívající ymastný povlak na skleněných dvířkách trouby – tyto nepříjemné nečistoty trápí kdejakou hospodyňku, která ráda peče. Nejčastěji lidé sahají po chemických látkách z prodejen, avšak jde to i levněji. Vše potřebné máte prakticky stále po ruce. Stačí jen zapátrat v zásobách spižírny.

Co budete potřebovat na výrobu domácího čistícího prostředku na skleněná dvířka trouby?

Obstarejte si:

  • houbičku na mytí
  • středně velkou misku
  • jedlou sodu
  • prostředek na mytí nádobí (například Jar či Pur)
  • 9 % ocet

Jak postupovat při výrobě domácího čistícího roztoku?

Do misky nalijte teplou vodu a přidejte do ní ocet, dobře promíchejte a pak v tekutině namočte houbičku. Pomocí ní naneste octový roztok na skleněnou část trouby a povrch dále zasypte jedlou sodou a nalijte na něj také prostředek na nádobí. Rozprostřete do všech částí a nechte působit asi dvacet minut.

Za tuto dobu se tukové částice dokonale rozpustí a vy tak můžete zbylým octovým roztokem a houbou dvířka omýt. Aby sklo nebylo plné šmouh, můžete jej vyleštit hadříkem z mikrovlákna s trochou neředěného octa. Tak udržíte dvířka i déle čistá.

Fotografie: Freepik

Další metody, jak vyčistit ulpívající mastnotu ze dvířek trouby

Pokud potřebujete očistit vnitřní povrch skleněných dvířek trouby, pomůže následující metoda: do žáruvzdorné mísy nalijte trochu vody, nakapejte do ní citronovou šťávu a přidejte i dužinu. Směs položte do trouby bez mřížek a nechte vypařovat pří střední teplotě.

Tak se mastnota perfektně z povrchu trouby uvolní, a kromě jiného spotřebič i krásně provoní. Podobným způsobem lze čistit i mikrovlnnou troubu. Sklo bude vypadat u trouby jako nové, když na něj nanesete směs z jednoho prášku do pečiva, 100 mililitrů teplé vody a lžičky kuchyňské soli. Necháte 45 minut působit a poté jen opláchnete. Po tuku nebude ani památky.

Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]