Šťavnatá žebra v pivu s voňavou cibulkou: Velmi jemné a pikantní. Masíčko se doslova rozpadá na jazýčku

Do přípravy vepřových žeber se pustí obvykle ten, kdo rád obírá maso od kosti. Je to většinou piplavá práce, ale stojí za to. Toto maso patří k těm nejšťavnatějším.

Pěkně masitá vepřová žebra jsou dokonalou lahůdkou, jsou-li chutně upečená. Lze je marinovat i různě kořenit, abyste docílili té správné chutě. Někdo je peče v troubě, jiní je připravuj na grilu. Lze je dát do alobalu a v něm je nechat pomalu dusit, abyste je nakonec ugrilovali přímo nad ohněm bez alobalu. Tato příprava je ideální pro horké letní večery jako občerstvení pro hosty. V zimě si můžete vepřová žebra upéct.

Co budete potřebovat na pečená žebra

  • 1 kg vepřových žeber
  • 1 láhev piva
  • 1 lžička rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový)
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 středně velká cibule
  • sůl, pepř a další koření dle zvyklostí
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy

  • Vepřová žebra opláchnete pod studenou vodou a osušíte papírovými ubrousky. Dávejte pozor, aby na nich papír neulpěl. Pak je nakrájejte na jednotlivé porce a dejte je do misky.
  • Cibuli nakrájejte na půlkroužky a přidejte k žebrům v misce. Dochuťte solí, pepřem, hořčicí a přilejte pivo. Můžete ještě přidat další koření, chcete-li, aby žebra byla pikantnější. Hodí se třeba grilovací koření, gyros.
  • Misku přikryjte a maso nechte marinovat asi jednu až dvě hodiny.
  • Jakmile jsou vepřová žebra dostatečně marinována, máte dvě možnosti. Lze je grilovat na grilu, nebo připravit v troubě. Pokud se rozhodnete pro troubu, rozehřejte ji na teplotu 200 °C, žebra dejte i s marinádou do pekáče a vložte ho trouby. Pečte tak dlouho, dokud nebudou žebra měkká.
  • Takto připravená vepřová žebra mají jemnou příchuť po pivu. Když použijete tmavé pivo, budou žebra více chutnat po karamelu. Dobrou chuť jim přidává i pečená cibulka. Jídlo podávejte s dobrým chlebem. Zapít je můžete pivem.
František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*