Do přípravy vepřových žeber se pustí obvykle ten, kdo rád obírá maso od kosti. Je to většinou piplavá práce, ale stojí za to. Toto maso patří k těm nejšťavnatějším.
Pěkně masitá vepřová žebra jsou dokonalou lahůdkou, jsou-li chutně upečená. Lze je marinovat i různě kořenit, abyste docílili té správné chutě. Někdo je peče v troubě, jiní je připravuj na grilu. Lze je dát do alobalu a v něm je nechat pomalu dusit, abyste je nakonec ugrilovali přímo nad ohněm bez alobalu. Tato příprava je ideální pro horké letní večery jako občerstvení pro hosty. V zimě si můžete vepřová žebra upéct.
Co budete potřebovat na pečená žebra
- 1 kg vepřových žeber
- 1 láhev piva
- 1 lžička rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový)
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 středně velká cibule
- sůl, pepř a další koření dle zvyklostí
Postup přípravy
- Vepřová žebra opláchnete pod studenou vodou a osušíte papírovými ubrousky. Dávejte pozor, aby na nich papír neulpěl. Pak je nakrájejte na jednotlivé porce a dejte je do misky.
- Cibuli nakrájejte na půlkroužky a přidejte k žebrům v misce. Dochuťte solí, pepřem, hořčicí a přilejte pivo. Můžete ještě přidat další koření, chcete-li, aby žebra byla pikantnější. Hodí se třeba grilovací koření, gyros.
- Misku přikryjte a maso nechte marinovat asi jednu až dvě hodiny.
- Jakmile jsou vepřová žebra dostatečně marinována, máte dvě možnosti. Lze je grilovat na grilu, nebo připravit v troubě. Pokud se rozhodnete pro troubu, rozehřejte ji na teplotu 200 °C, žebra dejte i s marinádou do pekáče a vložte ho trouby. Pečte tak dlouho, dokud nebudou žebra měkká.
- Takto připravená vepřová žebra mají jemnou příchuť po pivu. Když použijete tmavé pivo, budou žebra více chutnat po karamelu. Dobrou chuť jim přidává i pečená cibulka. Jídlo podávejte s dobrým chlebem. Zapít je můžete pivem.
Napište komentář