Už žádné smažení. Karbanátky lze připravit na zdravější způsob, po kterém nepřiberete ani deka

Karbanátky se smaží ve větším množství oleji. Takový postup přípravy je pro tělo jistě nepříznivý. Ještě k tomu, když použijete levný, rafinovaný olej. Zkuste to jinak.

Jestliže berete ohled na své zdraví, není vám lhostejné jak se stravujete, nechcete používat levný rafinovaný olej, věřte, že se bez něj obejdete. I pečené karbanátky jsou šťavnaté a velmi chutné. Pokud je ještě obohatíte o lahodnou bílou omáčku s čerstvými bylinkami, pochutnáte si nejen k obědu, ale klidně i k večeři. Příprava není složitá a zvládne ji i začínající kuchař. Inspirujte se i vy.   

Suroviny pro přípravu pečených karbanátků

  • 200 gramů hovězího mletého masa
  • 300 gramů vepřového mletého masa
  • 1 kus cibule
  • 2 kusy brambor střední velikosti
  • 2 kusy vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 100 gramů rohlíků
  • 200 mililitrů zakysané smetany
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • petržel, bazalka, oregano, majoránka, libeček – zvolte podle chuti

Postup přípravy masové směsi

Nejdříve si připravte cibuli, kterou oloupete a pomocí ostrého nože ji nakrájíte na drobné kostičky. Mleté maso nemusíte míchat, můžete použít například pouze 500 gramů hovězího nebo vepřového. Pokud nebudete míchat, doporučujeme použít hovězí. Má skvělou chuť a výsledek je chutnější. Zvolené maso smíchejte důkladně s nakrájenou cibulí.

Nyní se vrhněte na brambory. Syrové je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nechte je alespoň deset minut odstát, aby pustily vodu. Tu následně slijte a brambory přidejte k masové směsi. Přidejte dvě vejce a dále nasekejte, rozmačkejte nebo prolisujte tři stroužky česneku. Nakonec podle své chuti přidejte sůl a pepř. 

Pečení a příprava omáčky

V další misce smíchejte natrhejte žemličky nebo rohlíky. Přibližně rohlík a půl. Na kousky nalijte mléko a nechte nasáknout. Následně rohlíky rukama rozmačkejte na kaši nebo rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Jakmile budete mít hotovo, přidejte rohlíkovou směs k masu a nasekejte zvolené bylinky. Nejlépe však čerstvé. Vše smíchejte dohromady a odložte přibližně na jednu hodinu do ledničky odpočinout.  

Po jedné hodině si připravte plech s pečícím papírem. Vytáhněte maso z lednice a vytvarujte z něj menší kouličky. Rozložte je vedle sebe na plech a mírně stlačte na vrcholek každé hrudky masa. Pečte v předem předehřáté troubě na 180 °C po dobu třiceti minut.

Nyní si vezměte zakysanou smetanu a smíchejte ji se zbylým česnekem a zřeďte trochou mléka. Můžete přidat i nějaké bylinky. Nechte odstát a deset minut před dopečením, polijte zakysanou smetanou maso. Vychutnejte si s čerstvým pečivem nebo bramborem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]