Pečení jablečných pokrmů má tradici téměř všude, kde jablka rostou. Po sklizni se i v Čechách pečou tradiční štrůdly nebo dělají přesnídávky.
Pro většinu národů Evropy mají jablečné koláče souvislost s jejich sklizní. Faktem je, že toto chutné ovoce se sklízí většinou v září. Jablka byla používána k výrobě džemu nebo i přesnídávek pro děti. Jablka také patřila a stále patří i k pečení. Kult jablečných koláčů se objevil již ve středověku. Poté význam pečení mírně ustoupil.
Ingredience na jablečný koláč
Koláče s jablky zůstaly však oblíbené u rolníků, kteří neměli prostředky na jiné sladké náplně do koláče. Jablečné koláče či buchty jsou však stále oblíbené v mnoha kulturách a jeden z arabských šéfkuchařů sdílel jeden z rychlých receptů na lahodný arabský koláč. Do těsta na koláč jsou potřeba 3 vejce, špetka soli, 200 g cukru, 250 g zakysané smetany, 150 g másla, 300 g mouky, prášek do pečiva a lžička vanilky.
K náplni potřebujete 4 jablka, 3 lžíce cukru a půl lžičky skořice. Jablečné koláče se často posypávají drobenkou z 20 g másla, 25 g cukru a 4 lžic mouky. Při pečení tohoto arabského koláče se nejprve připraví jablka k náplni. Jablka oloupejte a odstraňte pecky, poté je nakrájejte na malé kostky.
Nejnadýchanější čokoládový cheesecake, který jste kdy ochutnali: Tajemství tkví v jedné surovině
Jablka smažte v pánvi na středním ohni. K jablkům přidejte cukr a nechte jej rozpustit a zkaramelizovat. Poté přidejte skořici a promíchejte. Jablka přendejte do samostatné mísy a vychlaďte.
Jak na arabský koláč
Zatímco se vám chladí jablka je čas připravit si těsto. Pro jeho přípravu si v oddělené nádobě smíchejte vejce se solí. Do vaječné směsi poté nalijte zkaramelizovaný cukr a míchejte dokud se vám nevytvoří bílá hmota, v Čechách zvaný sníh. Pak do sněhu přidejte zakysanou smetanu a rozehřáté máslo.
Vše důkladně promíchejte. Do směsi po částech prosejte mouku s práškem do pečiva a vanilkou. Metlou uhněťte husté těsto, samozřejmě nejlépe bez hrudek.
Do pekáče, formy či jakékoli nádoby, ve které se chystáte koláč upéci, dejte pečící papír. Poté do pekáče nalijte pouze půlku těsta, které jste si připravili a rovnoměrně jej rozprostřete. Na těsto pak rovnoměrně rozložte jablečnou náplň a zalijte ji zbytkem těsta. Když tuto část máte hotovou, zbývá jen drobenka, která vznikne ručním hnětením směsi ze studeného másla, cukru a mouky. Drobenkou posypte horní část koláče a pečte v troubě při 180 stupních po dobu 40 minut. Jablečný koláč bude načechraný a měkký, díky skořici bude jeho náplň příjemně vonět.
Napište komentář