Díky mnoha výhodám se červená řepa v průběhu let používá k léčení mnoha zdravotních neduhů.V římských dobách lidé používali červenou řepu zejména k léčbě zácpy a horečky. Samotný otec medicíny, Hippokrates, řekl lidem, že listy řepy lze použít k vázání ran. Ve středověku lidé používali řepu k léčbě nemocí, zejména těch, které se týkaly krve a trávení.
Červená řepa obsahuje Betalain – velmi silný antioxidant. Je také antifungální a protizánětlivý. Důkazy naznačují, že může být také vynikající proti rakovině. Nachází se v kterékoli části rostliny – ve stoncích, kořenech, listech i okvětních lístcích. V průběhu let se šťáva z červené řepy používá k léčbě vyčerpání, anémie, očí, jater, ledvin, kůže a rakoviny.
Výhody pití šťávy z červené řepy
-
Prevence a léčba chronických onemocnění – šťáva poskytuje úlevu při některých typech onemocnění a působí i jako prevence: rakoviny, srdečních chorob, artritidy, očních problémů, arteriosklerózy a mnoho dalších
-
Bojuje s kožními problémy – šťáva může být také užitečná v boji proti akné a jiným druhům zánětu kůže. Mimo jiné podporuje zdravější vzhled pleti a růst vlasů
-
Prevence rakoviny – studie ukázaly, že šťáva z řepy je skvělá při prevenci rakoviny. Obsahuje betacyanin, který zabraňuje tvorbě maligních nádorů, zatímco čistí tělo od nebezpečných toxinů. Studie odhalily, že šťáva z řepy byla úspěšná proti několika typům rakoviny: rakoviny sleziny, jater, prsu, tlustého střeva, plic a kůže
-
Podpora zdraví očí – karotenoidy obsažené v červené řepě jsou uváděny jako velmi dobré pro sítnice očí. Pijte šťávu ideálně syrovou, abyste tyto karotenoidy získali. Tepelná úprava tyto látky ničí
Dále červená řepa zabraňuje anémii (díky obsahu železa a důležitých antioxidantů) a zajišťuje zdravá játra, protože má detoxikační vlastnosti. Řepa šťáva může také léčit dnu, a problémy s ledvinami a žlučníkem. Může také přispět ke zlepšení hladiny žaludeční kyseliny, ke snížení hladiny cholesterolu a regulaci krevního tlaku.
Fotografie: Pixabay