Domácí sýr s rajčatovou šťávou připravený za pouhé 4 minuty. Násobně lepší než Kiri, Eidam i Gouda! Recept za 64 Kč

Každý milovník sýra by měl umět připravit alespoň jednu jeho variaci. Skvělou alternativou pro začátečníky je sýr s rajčatovou šťávou, který máte hotový během pár minut.

Sýr je jedním z nejpopulárnějších mléčných výrobků (tvoří více než jednu třetinu všech produktů vyráběných z mléka). A navíc je i významným zdrojem bílkovin, některých minerálů (fosfor, vápník) a vitamínů (především vitamíny A, D, E). Od doby svého objevu – kolem 6 000 let před naším letopočtem – ušla výroba sýrů dlouhou cestu. Místo vaků vyrobených z ovčích žaludků se dnes sýry připravují mnohem sofistikovaněji. Ostatně, vyrobit si je můžete i vy – zabere vám to asi 4 minuty.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 200 mililitrů rajčatové šťávy
  • 200 mililitrů zakysané smetany
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup přípravy domácího sýra krok za krokem:

Domácí sýr s rajčatovou šťávou zvládnou vyrobit i ti z vás, kteří s vařením teprve začínají. Jedná se totiž o velmi jednoduchý recept i postup. Hned z kraje je nicméně vhodné přijít s varováním. Základem každého podařeného (a chutného) jídla jsou kvalitní suroviny, proto si dejte na jejich výběru záležet. Jestliže zvolíte levné náhražky, nemůžete počítat s tím, že chuť a konzistence uvařeného sýra bude odpovídat vašim očekáváním.

Před samotnou přípravou sýra je dobré si potřebné suroviny vyskládat na pracovní desce – ušetří vám to práci. Ze všeho nejdříve si k ruce vezměte středně velký hrnec, do kterého nalijte 1 litr plnotučného mléka. To na mírném ohni přiveďte k varu.

Jakmile se bude mléko vařit, přisypte do něj 1/2 čajové lžičky soli. V momentě, kdy mléko opět vzkypí, do něj nalijte 200 mililitrů rajčatové šťávy. Tu v mléce metličkou dobře rozmíchejte.

Poté, co rajčatovou šťávu rozmícháte, do směsi přidejte zakysanou smetanu a vše opět metličkou důkladně promíchejte. Vzniklý základ sýra vařte za stálého míchání na mírném ohni do té doby, než se začne oddělovat syrovátka (asi po dobu 10 minut). V ten moment sýr odstavte z plamene a sýrovou směs opatrně přelijte do připravené formy. Tu poté zatižte závažím a v ledničce ji nechte přibližně 3 hodiny odpočívat.

Po uplynutí potřebné doby můžete sýr z ledničky vyndat a servírovat. Skvěle chutná jak na chlebu, tak nastrouhaný například na pizze či těstovinách. Jestliže nechcete při jeho výrobě používat rajčatovou šťávu, snadno ji zaměníte například za své oblíbené koření nebo bylinky. Základ receptu je univerzální, proto se nebojte experimentovat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]