Pletené bačkory snadno a rychle z pohodlí domova zvládnete i vy

Pletené bačkory jsou skvělou a pohodlnou domácí obuví, která vás navíc báječně zahřeje. A upletete si je sami. S tímto návodem je to hračka. Potřebovat nebudete nic jiného, než jenom dostatek vlny a dále také pletací jehlice. A máte vše připraveno a můžete se pustit do práce.

Základem je čtverec

Tyto pletené bačkory jsou unikátní tím, že se nepletou jako klasické, ale jejich základem je upletený čtverec. To je dobrá zpráva pro začátečníky, kteří tento postup zvládnout velmi jednoduše. Jako základ je proto třeba uplést skutečně jenom čtvercový díl požadovaných rozměrů. Velikost by měla odpovídat tomu, jak velké pletené bačkory budete chtít mít.

Stačí složit

Když je čtverec upletený, je třeba ho správně složit. Vezměte celý díl a vytvořte dva ohyby tak, aby vznikly vždy stejné díly, které se budou při složení vzájemně překrývat.

Jakmile máte složeno do požadovaného tvaru, můžete vzít jehlu a nit, můžete vzít také vlnu a širší jehlu a daný konec jednoduše zašijete. To proto, že tady vznikne špička vašich pletených bačkor.

Při šití této špičky se snažte o dvě věci. První věcí je to, abyste byli důkladní a nedošlo k párání, tak se snažte také o tom, aby byla špička esteticky povedená a vaše pletené bačkory nehyzdila.

Vytvořte také patu

Když je hotová špička, můžete se pustit i do vytvoření paty. I tady je postup celkem jednoduchý a doporučujeme na něho použít techniku klasického háčkování.

Háčkovat je vhodné jak z důvodu, aby pata držela, tak samozřejmě také z důvodu, aby pata dobře vypadala nejenom, když budete mít své pletené boty na nohách.

Stačí jenom přehnout

Už se blížíte do finále. Když máte hotovou patu i špičku, tak už stačí vaše boty jenom dodělat. Zde je třeba vzít špičku čtverce a umístit do oblasti nártu.

Aby tento přehyb držel, jak má, nezapomeňte zde našít knoflík. Ten by měl nejenom dobře držet, ale může i skvěle vypadat, aby byl také estetickým prvkem vaší boty.

Fotografie: Gülümseten Marifetler

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]