Věřte, že kousek tohoto svěžího, měkkého a lahodného koláče neodmítnete! Vaše rodina a přátelé si jej jistě velice oblíbí.
Z tohoto koláče brzy nezbude ani kousek! Koláč, či spíše věnec, vypadá skvostně, přitom je jeho příprava až překvapivě jednoduchá. Navíc je tak chutný, že se všichni budou olizovat. Překvapte tedy svou rodinu a přátele touto neobyčejnou, originální, chutnou a slavnostně vypadající pochoutkou! Tento recept si zkrátka musíte uložit!
Koláč z mletého masa a kynutého těsta
Uzbecká kuchyně je známá svými chutnými a vydatnými pokrmy, které kombinují jednoduchost přípravy s bohatými chutěmi. Jedním z takových receptů je nadýchaný masový koláč s měkkým těstem a šťavnatou masovou náplní. Stačí k němu několik málo surovin, které má každý běžně po ruce. Ani příprava není složitá, zvládne ji i začínající kuchtík.
Ingredience na přípravu těsta:
• Hladká mouka – 500 g;
• cukr – 1 polévková lžíce. l.;
• sůl – 1 lžička;
• droždí – 0,5 lžičky;
• teplá voda – 100 ml;
• teplé mléko – 100 ml;
• rostlinný olej – 100 ml;
• vejce – 1 ks.
Křehká masová roláda podle mého dědečka z venkova: Tento snadný recept moje rodina zbožňuje
Postup přípravy těsta:
• Mouku osolte, přidejte cukr a droždí. Vše promíchejte.
• Zalijte olejem, vodou a mlékem.
• Přidejte 1 vejce.
• Uhněťte měkké těsto.
• Zakryjte fólií nebo ručníkem a nechte 1,5-2 hodiny kynout.
Ingredience na masovou náplň:
• mleté hovězí maso – 400 g; r
• cibule – 1 ks;
• sůl – 1,5 lžičky;
• pepř – 1/4 lžičky;
• kmín – 1 lžička.
Na ozdobu:
• Adjika (kořenicí směs) nebo kečup
• strouhaný sýr.
Postup přípravy náplně:
• Cibuli nakrájejte najemno a přidejte ji k mletému masu.
• Osolte, okořeňte, promíchejte. Náplň je hotová!
Sestavení a pečení koláče:
• Těsto položte na pracovní plochu nebo na vál a rozválejte.
• Doprostřed umístěte kulatý talíř, okraj nařízněte (použít můžete kulatý kráječ na pizzu, rádlo, obyčejný či ozdobný nůž) na kousky.
• Sundejte talíř. Masovou náplň vložte na těsto, a to do tvaru kruhu (prostředek zůstává prázdný).
• Proužky předkrájeného těsta překřižte přes sebe a přes masovou vrstvu.
• Věnec opatrně přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
• Potřete rozšlehaným žloutkem.
• Pečte na 180 stupňů 35 minut.
• Koláč vyjměte z trouby.
• Střed namažte adjikou nebo kečupem.
• Vršek posypte sýrem.
• Dejte do trouby na dalších 10 minut.
Napište komentář