Pochutnejte si na zdravém zázvorovém pivu – to kupované se mu nevyrovná

Zázvor je od nepaměti považován za přírodní lék na zklidnění žaludku a posílení kompletního zdraví, dokáže léčit mnoho neduhů. Je to přírodní lék s protizánětlivými vlastnostmi a výtečná pomůcka pro zklidnění zažívání.

Četné studie ukazují, že zázvor pomáhá předcházet i několika typům rakoviny (rakoviny prsu, tlustého střeva, vaječníků, prostaty a plic). Zázvor je také znám pro své detoxikační vlastnosti – odvádí z těla škodlivé látky. A při fermentaci uvolňuje zázvor enzymy a probiotika, které pomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru. To je určitě jeden z důvodů, proč si pochutnat na zdravém domácím zázvorovém pivu. I když si může člověk dnes zajít do obchodu a vybrat si z velkého množství zázvorových piv či limonád, přípravou domácího zázvorového piva dosáhne zcela odlišné a lepší chuti.

Potřebné ingredience

  • 225 gramů cukru (cca 1 šálek)

  • 30 gramů čerstvě nastrouhaného zázvoru (cca 2 lžíce)

  • Šťávu z jednoho citronu – lze použít i dužina, která vám zůstane po vymačkání

  • 1.6 gramů pekařského droždí (cca ¼ lžičky)

  • Obyčejná studená voda 2 litry (ideálně filtrovaná)

Jak na to…

  • Nasypte do větší sklenice jeden šálek nebo odměřené množství cukru

  • K cukru přidejte i droždí a společně cukr a droždí promíchejte

  • Na co nejjemnějším struhadle nastrouhejte zázvor (2 lžíce) a vložte do jiné větší nádoby (nálevky)

  • Vymačkejte šťávu z celého citronu, použít můžete i dužinu. Citron zde hraje velmi důležitou roli, neboť udržuje správnou hladinu pH a chrání nápoj před mikroorganismy, navíc dodá osvěžující chuť a vitamíny. Použít můžete namísto citronu i šťávu z grapefruitu. Konečná chuť bude však jiná, ale také výtečná

  • Smíchejte vymačkanou šťávu a zázvor a přidejte trochu vodu (cca půl šálku) a nalijte k cukru a droždí

  • Láhev uzavřete a pořádně protřepejte, promíchejte. Tím se aktivují kvasnice a nastartuje proces sycení

  • Láhev po chvíli otevřete dolijte zbytek vody, nelijte však vodu až po samý okraj. Volný prostor v horní části láhve je velmi důležitý pro zachycení plynů, které se tvoří během procesu fermentace. Teď ještě láhev uzavřete a několikrát otočte vzhůru dnem a zpátky, aby se celý obsah promíchal a cukr rozpustil

  • Nádobu umístěte na teplém místě po dobu 24-48 hodin. Vyšší teplota je důležitá pro aktivaci fermentace, ale nesmíte to přehnat! Velmi dlouhá doba fermentace zvýší koncentraci alkoholu a zcela změní chuť piva

  • Před otevřením vložte nádobu (ideálně přes noc) do lednice. Chlad napomůže tomu, aby nápoj při otevírání nevypěnil, ale i tak otevírejte nádobu pomalu a nad dřezem. Nechte tedy pivo od rána do večera v teplejší místnosti, na noc dejte do lednice a následující den otevřete

Obrázky: thisnzlife, seriouseats