Pomocí těchto znaků pozná závadné maso i úplný laik a to už přímo v obchodě

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Nákup masa se může změnit v opravdovou detektivku. Každému z nás se totiž někdy přihodilo, že si domů přinesl maso podivné kvality. Vyvarujte se této chyby.

Často se v obchodech uchylujeme k tomu, že místo baleného masa sáhneme po pultovém. Děláme tak v naději, že maso z pultu bude čerstvé a nestane se nám opět ona nepříjemnost. Maso totiž není nejlevnější surovinou, přinést si jej domů a zjistit, že je na vyhození, to dokáže opravdu naštvat. Nemusíte ale zoufat, víme, jak poznat čerstvost i u masa, které je balené.

Zaměřte se na dvě základní věci

První věc, na kterou je potřeba dát si při nákupu pozor, je samozřejmě vzhled masa. Odstín, který u masa chceme, je světle růžový nebo červený. Podle webu RecettesEnFamille je příliš tmavé nebo naopak příliš světlé maso zárukou toho, že nesaháme po produktu, který je čerstvý. Dalším ukazatelem je samozřejmě datum spotřeby, které je uvedené na každém obale takového produktu.

Kromě data spotřeby, u kterého platí, že čím déle tím lépe, je dobré se podívat také na datum porážky. To nám dokáže také hodně napovědět. Ohled bychom měli brát také na způsob, jakým bylo maso skladováno. I to se do velké míry podepíše na jeho kvalitě. Pokud s ním bylo zacházeno nesprávně a dlouhodobě bylo vystaveno nevhodným podmínkám, ani výše uvedené body nám nezaručí, že bude v dobré stavu.

Takto poznáte, zda jsou vejce čerstvá. Tento snadný test vás ochrání před vážnými následky

Musíme vypustit důležitý smysl

Při nákupu masa je dobré si k němu také čichnout, to se nám bohužel u balených produktů nepodaří. Tento smysl lze ale nahradit jiným a to hmatem. Právě díky němu si podle webu GotowanieOnet můžeme ověřit, v jakém stavu kupovaný produkt je. Jedná se o takzvaný test prstem, ten nám jednoduše, stručně a rychle řekne, v jakém stavu se námi vybrané maso nachází.

Maso
Fotografie: Pexels

Maso, které je čerstvé, by mělo být elastické a pružné. Po stisknutí prstem by se maso mělo rychle vrátit do původního stavu, pokud v něm zůstane důlek, rychle od něj ruce pryč. Kupovat bychom také neměli maso, které má kolem sebe velké množství krvavé tekutiny. Nejen kvalita masa, ale i kvalita uzenin je důležitá. O to, jak kvalitní uzeninu poznat, jsme čtenáře deníku SvětKreativity informovali nedávno.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*