Každé řemeslo má dvě roviny. Jedna je ta, která se přednáší ve školách a v učebnicích a ta druhá jsou tajné triky pocházející až z praxe. Ve škole totiž bývají obvykle teoretikové a navíc, co je psáno, to je dáno.
My vám ale přinášíme tipy ze zákulisí restauračních kuchyní a barů, kde se ve výhni praxe ukulo množství neobvyklých tipů na zlepšení připravovaných pokrmů a nápojů, které nejsou tak úplně samozřejmé. Nechte se inspirovat, několik z nich vám právě přinášíme.
Tipy pro dokonalé zeleninové saláty
- Před přípravou salátů s cibulí dejte pokrájenou cibuli na 15 minut namočit do studené vody. Ztratí pak nadměrné pálení a bude křehčí.
- Do jakéhokoliv druhu zeleninového salátu na závěr těsně před podáváním přidejte špetku cukru a špetku soli. Pokrm z čerstvé zeleniny pak bude mnohem chutnější.
- Saláty dochuťte hrubě mletou mořskou solí. Zlepší chuť jídla a kromě toho je tato sůl velmi zdravá.
Nápady pro vylepšení dezertu
- Než zalijete kávu horkou vodou, přidejte k ní špetku soli, nejlépe mořské, a špetku skořice. Vynikající také je přidat ke kávě na prášek rozemletou citronovou nebo pomerančovou kůru. Káva bude neuvěřitelně krásně vonět.
- Tajemství dokonalého dortového těsta je jednoduché! Držte se zásady, že množství mouky, vajec, másla a cukru v gramech musí být stejné.
- Nezapomeňte do těsta při pečení přidat špetku soli. Zvýrazní se tím sladkost dortu a těsto bude po upečení dobře držet tvar a bude pružné a vláčné.
Další tipy a zlepšováky
- Chcete-li uvařit dokonalá míchaná vejce, je dobré je nejenom smažit v oleji, ale přidat k nim i trochu vody, a to přesně ve chvíli, kdy začne bílek tuhnout. Díky tomu se vejce nebudou odspodu připalovat, jejich chuť bude mnohem jemnější a pro naše zdraví budou mnohem prospěšnější, už jenom tím, že neztratí tolik cenných vitaminů.
- Při výrobě míchaných vajíček nesolte vejce, ale olej v pánvi, na kterém se je chystáte smažit. Díky tomu se sůl nejlépe rozpustí a rovnoměrně dochutí celou porci pokrmu. Totéž platí také o pepři.
Balzamikový ocet je nejen skvělým dresingem pro zeleninové saláty, ale hodí se skvěle i pro dochucení italských těstovin a dokonce i na výrobu kořenité marinády na maso.
Hodí se naopak i pro sladkou kuchyni. Vyzkoušejte například jahody posypané moučkovým cukrem a postříkané několika kapkami voňavého balzamika. Je to až neuvěřitelně chutné. Tato úprava se hodí i pro jiné druhy ovoce, zkuste experimentovat!
Úvodní Fotografie: Pinterest