Pokud si myslíte, že se struhadlo hodí jen ke strouhání zeleniny nebo sýrů, pak jste se nepěkně zmýlili. Využití má mnohem více.
Struhadlo patří k neodmyslitelným pomocníkům v každé dobře vybavené kuchyni. Ne vždy ho však používáme tak, jak bychom správně měli. Mnohdy si tak zbytečně ztěžujeme práci. Zjistěte, jak ho uplatňují profesionálové, a jako bonus si osvojte i některé šikovné triky. Udělají z vás opravdového kulinářského virtuosa.
Hrubá strana struhadla se pravděpodobně využívá nejčastěji
Na našem trhu najdeme celou řadu struhadel. Oblíbená jsou jak ta čtyř nebo šestihranná (určená pro komplexní použití v kuchyni), tak i ta plochá, s nimiž lze potraviny nastrouhat přímo do mísy či talíře. Hrubá strana, tedy ta s největšími otvory, však bývá využívána zdaleka nejvíce. A na co se hodí? Obvykle je doporučena ke strouhání zeleniny určené do polévky.
Anebo pro sýr, používaný na posypání pizzy. Je vhodné dělat dlouhé a rázné tahy, které potraviny nastrouhají na patřičnou velikost. Ovšem málokdo ví, že ji lze použít i na strouhání másla ve chvíli, kdy ho potřebujete rychle namazat třeba na pečivo, ale nestihli jste ho předtím vyjmout z lednice. V nouzi ho lze naškrábat i škrabkou na brambory.
Střední část struhadla má také mnoho využití
Co do vzhledu se tyto otvory těm velkým značně podobají, jen jsou o něco menší. Mají i velmi obdobné použití. Nejlépe se hodí na čokoládu, z níž potřebujete udělat malé hoblinky. A stejně dobře na nich připravíte i brambory, z nichž budete později připravovat bramborák. Ovšem jakékoliv měkčí potraviny spolehlivě změní na kaši.
Na co použít dírky ve tvaru malých čtverečků
Obvykle jsou vypouklé a rozšklebené do tvaru kříže. Pokud stále tápete, jak je správně používat, prozradíme vám, že slouží k přípravě ovocného pyré. Jedním dechem však také zvládnou nastrouhat suché a tvrdé potraviny (jako ořechy a semena) a připraví vám i zázvor nebo kůru z citrusů. Skvělé jsou také pro odstranění šupin z ryb. Kvůli obtížnému čištění se však k tomuto účelu používají jen zřídka.
Úzké a široké otvory vám spolehlivě nahradí nůž
Potřebujete nakrájet brambory na stejné tenké plátky? Připravujete okurkový salát a chcete mít jedno kolečko jako druhé? Pak zapomeňte na nůž a vyzkoušejte právě tento typ otvorů na struhadle. Dílky zeleniny díky němu vypadají zcela identicky, a navíc vám jeho použití ušetří čas.
Jaké další triky se struhadlem byste měli znát?
Jestliže ve vaší rodině nedáte dopustit třeba na halušky, nemusíte si kvůli nim kupovat speciální sítko. Stejně dobře je totiž vytvoříte přes největší otvory ve struhadle. Stačí ho položit na hrnec (vybírejte tedy ploché) a začít „strouhat“. Stejným způsobem lze vytvořit i kapání do polévky.
A když se vám zdá, že váš kuchyňský pomocník už ztratil svou pověstnou ostrost, nenechte to jen tak a nabruste ho. Obvykle se tvrdí, že to není možné, ale pokud si vezmete k ruce alobal, budete úspěšní. Stačí zmačkat větší kus do pevné kuličky a několikrát přejet po struhadle, jako kdybyste na něm chtěli strouhat. Uvidíte, že poznáte rozdíl.
Zdroj: HomeHacks