Praní utěrek začíná v kuchyni za použití speciálního lepidla

Praní utěrek není nic jednoduchého. Kdo to chce zvládnout, měl by využít tuto metodu. Pere se v kuchyni, za použití lepidla. I když to může znít zvláště, je to skutečně tak. Pokud používáte bílé utěrky a vaším cílem je obnovit jejich vzhled, aby byly jasné a zářivé, tak lepší postup neexistuje.

Zvládnete ho za pár desítek minut a výsledkem bude to, že vaše bílé utěrky budou opět vypadat skoro jako nové.

Stačí tři věci

Na praní utěrek vám postačí jenom tři věci. A ty máte běžně doma. První věcí je 1 lžíce silikátového lepidla. Dále budete potřebovat jednu odměrku pracího prášku na bílé prádlo. Věcí třetí už je jenom voda, ve které se utěrky budou prát.

Nachystejte roztok a přidejte utěrky

Jako první je třeba nachystat roztok na praní utěrek. Do hrnce nalijte vodu, přidejte prací prášek, dále silikátové lepidlo a vše důkladně promíchejte.

Potom už můžete do hrnce přidat své špinavé utěrky. Hrnec s nimi dejte na sporák, ten zapněte a začněte tekutiny v hrnci zahřívat. Pokud utěrky nejsou dokonale potopené, přidejte trochu vody.

Udržujte teplotu

Jakmile je voda v hrnci horká, upravte výkon sporáku tak, abyste teplotu jenom udržovali na podobné výši po dobu asi 20 až 30 minut podle toho, jak jsou utěrky špinavé. Voda by měla být horká, ale neměla by se vařit.

Po uplynutí daného času můžete vodu vylít a utěrky důkladně vymáchat ve studené a čisté vodě. Pokud s nimi nechcete ztrácet čas ručně, je možné zapnout daný program na vaší pračce.

Usušte, vyžehlete a je hotovo

Následující postup už je jednoduchý a je také samozřejmý. Plně postačí, když své utěrky necháte uschnout a potom je vyžehlíte. Když se na ně podíváte, budou vypadat jako nové. To jenom potvrzuje, že tato metoda praní utěrek skutečně funguje. Přitom je tak jednoduchá. Konečně můžete dát sbohem zašlé špíně, ale i tomu, že bílá utěrka vypadá zašlá a nažloutlá.

Fotografie: Elena Matveeva

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]