Přestaňte utrácet za kupovaný česnek a jednoduše si ho sami vypěstujte

Vypěstovat si domácí česnek, to skutečně není nic složitého. Tedy pokud víte, jak na to. Společně si ukážeme osvědčené postupy, díky kterým to zvládne každý. Výsledkem budou velké a kvalitní paličky česneku, které budou nejenom skvěle vonět, ale budou i skvěle chutnat. A také budou mít nejenom v jídlech velkou sílu. Budou mít vlastnosti, které kupovaný čínský česnek nikdy nedokáže nabídnout.

Sázejte správně

Jako první je třeba česnek správně zasadit. Pamatujte na to, že ideální místem je to, kde se dříve pěstoval třeba hrášek, nebo se zde pěstovaly také okurky. Tato půda bude pro česnek tou nejlepší. Také by měla být dokonale připravena na sázení. Když se do něho pustíte, pamatujte na to, že ideální vzdálenost mezi jednotlivými česneky by měla být 20 centimetrů. Pokud jde o samotnou hloubku, do které se sází, tak ta by měla být kolem 5 centimetrů.

Bez hnojení to nepůjde

Česnek je třeba pravidelně hnojit. Jelikož se jedná o plodinu, kterou budete následně jíst, není moc žádoucí, abyste na hnojení používali chemii. To samozřejmě není nijak nutné, jelikož existují možnosti, jak se bez ní celkem jednoduše obejdete.

Na hnojení česneku se dají použít třeba skořápky od vajíček, dále to mohou být banánové slupky, ale i slupky od cibule. Hodí se také droždí rozmíchané ve vodě s trochou cukru, stejně jako nic nezkazíte ani tím, pokud budete používat kraví hnůj.

Na sklizeň o prázdninách

A kdy je pravá doba na sklizeň česneku? Vše samozřejmě závisí na tom, jak dlouho je v zemi, jak vypadá a jaké jsou podmínky. Obecně ta ideální doba nastává na přelomu července a na přelomu srpna. To je třeba česnek ze země vyjmout a následně i seříznout.

V tu chvíli máte po ruce čerstvý česnek, který vám bude pár týdnů k užitku. Nemá ale dlouhou trvanlivost a tak je třeba pustit se do jeho usušení. Tím zajistíte, že prodloužíte jeho trvanlivost a díky tomu vám bude moci být k dispozici klidně i po celý rok. Tedy do doby, než využijete tyto tipy k tomu, že si následující rok vypěstujete zase další nový.

Fotografie: Pixabay, Freepik