Banány patří k jednomu z nejoblíbenějšího ovoce na světě. Jsou milovány především pro svou sladkost, chuť a dostupnost. Zjistěte, kdy je ale lepší je už nekonzumovat.
Banány jsou zdravé a chutné, o tom není pochyb. Existuje pouze jedno „ale“. Banány se zelenou slupkou mají jiné vlastnosti než banány se skvrnitou nebo zcela hnědou slupkou. Důležité je, že obě barvy slupky jsou zdravé a bezpečné. Je rozšířený mýtus, že tmavé banány jsou horší a je lepší se jim vyhnout. Určitě jste to již slyšeli nebo se tím dokonce sami řídíte a hnědé banány zbytečně vyhazujete. Je však jeden detail, kterému je lepší věnovat pozornost.
Tyto banány mohou být velmi škodlivé
Pokud mají vaše banány v dužině uprostřed černou linku, toto charakteristické znamení naznačuje, že nám ovoce může vážně ublížit. Je pravděpodobné, že byl napadeno plísní druhu nigrospora.
Za normálních okolností tato plíseň nepředstavuje pro člověka větší nebezpečí. Za předpokladu, že na něj nejsme alergičtí. Bohužel se o tom můžeme dozvědět až dodatečně.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Proto je pro vaši vlastní bezpečnost lepší nedávat si banány s touto tmavou linkou uprostřed a raději jej vyhoďte. Před konzumací banánu také věnujte pozornost malým tmavým skvrnkám na banánové dužině. Může se rovněž jednat o semena potenciálně nebezpečné plísně nigrospora.
Jednoduchý trik, jak udržíte banány déle čerstvé
Jaká barva banánu je nejlepší? Zelená, žlutá nebo hnědá? Panuje přesvědčení, že tmavé a skvrnité banány jsou staré a méně kvalitní. To je mýtus. Ano, jsou vyspělejší. To však nemá negativní vliv na jejich nutriční vlastnosti. Naopak. V závislosti na barvě slupky se banány totiž liší nejen svými chuťovými, ale také zdravotními vlastnostmi. Které z nich je tedy nejlepší vůbec jíst?
Zelená zelenina má nízký glykemický index a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Nezpůsobují náhlý příliv inzulínu. Obsahují také více vitamínů a minerálů. Zelené banány zasytí na delší dobu a obsahují méně kalorií.
Žluté banány jsou mnohem sladší než zelené, protože škrob, který obsahují, se mění na glukózu a fruktózu. To je chuťově prospěšné, ale lidé s cukrovkou by měli být s takovým ovocem opatrní. Žluté banány obsahují velké množství antioxidantů, které chrání před volnými radikály.
Tmavé tečky na slupce znamenají, že banán je velmi zralý. Jsou velmi chutné a sladké. Kromě toho obsahují TNF – látku, která může pomoci při léčbě rakoviny. Takové strakaté banány jsou velmi zdravé, pomáhají regulovat krevní tlak a dodávají spoustu energie. Hnědé jsou nejsladší. Mají pozitivní vliv na kosterní a svalový systém. Mohou také snížit stres a úzkost. Čím je banán zralejší, tím účinněji posiluje imunitní systém.
Zdroj: Gotowanie