Příbory jsou v každé domácnosti používané velice často. Proto mohou vlivem času ztratit svůj původní zářivý vzhled. Ten snadno obnovíte pomocí několika jednoduchých triků. Nemusíte si kupovat žádné předražené čistící prostředky. Vše, co potřebujete, najdete doma. Pusťte se do toho.
Jaké ingredience budete potřebovat na čistící roztok?
Připravte si následující:
- 1 velkou lžíci soli (bez jódu)
- 1 velkou lžíci jedlé sody
- cca 1 až 1 a ½ litru vody
- kousek alobalu
Jak postupovat při čištění příborů?
K ruce si vezměte velký hrnec, na jehož dno položte kousek alobalu. Pak na hlinkovou fólii naskládejte zašedlé příbory a posypejte je solí a jedlou sodou.
Ve varné konvici si převařte asi litr vody a tu následně vlijte do hrnce na příbory. Soda bikarbona začne s tekutinou okamžitě reagovat a bude pěnit. Vše pak ještě na středním plamenu asi pět až deset minut povařte a nakonec odstavte.
V případě, že jsou příbory více znečištěné, můžete var prodloužit na čtvrt hodiny. Vidličky, nože, lžíce a lžičky pak vyjměte, nechte vychladnout a dočistěte houbičkou a jedlou sodou. Posléze opláchněte čistou teplou vodou a vaše příbory budou přímo zářit jako nové.
Další metody, které pomohou s čištěním zašedlých příborů
Skvělou volbou při čistění příborů bude i čerstvá citronová šťáva nebo kvasný ocet (může být i bílý). V půl litru vroucí vody rozpusťte půl lžíce čerstvé citronové šťávy, nebo kvasného octa, promíchejte a do roztoku příbory namočte. Nechte působit asi dvacet až třicet minut a poté vše opláchněte a důkladně osušte utěrkou.
Některé babské rady tvrdí, že dokonale příbory rozzáří i voda, v které se předtím vařily brambory. Aktivním čistidlem a leštidlem je v tomto případě škrob. V bramborovém odvaru lžíce, vidličky, nože, nebo lžičky necháte povařit několik minut, pak vyjmete, spláchnete teplou vodou a máte po starostech.