Každý z nás je zvyklý, že když uvaří těstoviny, přebytečnou vodu vyleje do dřezu. Podívejte se však, proč byste se tomuto zvyku měli vyvarovat.
Těstoviny jsou pro svou rychlou přípravu velmi oblíbenou přílohou po celém světě, a to jak mezi mladými, tak i starými. Kromě toho, že jsou lehce zpracovatelné, však také skvěle chutnají a hodí se téměř ke každému pokrmu. Dalším faktem je, že mnoho lidí má ve zvyku vylévat vodu z těstovin do dřezu, což, jak se ukázalo, není úplně nejlepším řešením, protože se dá využít mnohem lépe.Nevylévejte vodu z těstovin
Mnoho lidí má tendenci po přípravě těstovin vylévat zbylou vodu z hrnce. Jak se však ukázalo, tuto vodu lze využít mnohem lépe, a to navíc k vašemu prospěchu. Skládá se totiž z koncentrovaných škrobů a minerálních solí, což z ní tvoří velmi nedoceněnou ingredienci, která lze využít mnoha způsoby. Podívejte se proto, které to jsou, a sami se o této skutečnosti přesvědčte.
„Pevnost“ omáčky
Při scedění těstovin si nezapomeňte ponechat dvě naběračky vody z hrnce, protože tato voda díky obsaženému škrobu pomůže dodat „pevnost“ téměř každé omáčce. Můžete také ušetřit za smetanu, protože po přidání této tajné ingredience do receptu bude navíc omáčka podstatně hladší. Tím kromě toho ušetříte i přebytečné kalorie z přidaných tuků.Příprava polévky
Voda z těstovin je skvělou ingrediencí, kterou můžete přidat do zeleninového vývaru nebo jakékoliv polévky. Pokud ji totiž během vaření přidáte do hrnce s již hotovým prvkem, nebudete už muset použít žádnou sůl.
Vaření v páře
Vodu z vařených těstovin lze použít také pro zdravé a ekologické vaření, a to jednoduše tak, že ji namísto vylití do dřezu umístíte do napařovacího koše. Kromě toho, že tato tajná ingredience přidá vašim pokrmům dostatečné množství soli, tak můžete začít efektivně využívat vaši domácnost.
Vaření rýže
Voda z vařených těstovin dodá vaší rýži skvělou a výraznou chuť, a navíc ji nebudete muset nijak solit. Ačkoliv se to může zdát jako zbytečnost, pokud tento trik vyzkoušíte, již nikdy nebudete chtít použít k přípravě rýže obyčejnou vodu z kohoutku.
Změkčení luštěnin
Vodu z vařených těstovin, která je kromě soli také plná škrobu, můžete použít ke změkčení potravin. Nejlépe tento trik užijete před vařením fazolí, kterým tato voda dodá jak měkčí konzistenci, tak i stravitelnější strukturu.
Těsto na pizzu a chléb
Vodu z vařených těstovin lze použít jako jednu z ingrediencí pro těsto na chleba nebo na pizzu. Většinou je totiž potřeba do těchto pokrmů přidat nadměrné množství soli, což není pro náš organismus zrovna přínosné. Raději tak během příprav použijte namísto normální vody vodu z vařených těstovin a sůl úplně vynechte. Zdroj: Goodhousekeeping