Pudink s piškoty a banány, nízkotučný dezert pro letní osvěžení

V horkém létě se nenajde moc lidí, kteří by chtěli trávit hodiny u zapnuté trouby. Pro přípravu našeho receptu sice sporák potřebovat budete, ale pouze na pár minut. Pudink s piškoty a ovocem je jedním z nejchutnějších dezertů.
Nejen, že jeho příprava je opravdu jednoduchá, ale na rozdíl od spousty jiných obsahuje jen minimální množství tuku.

Co budete potřebovat

  • 1 litr polotučného mléka
  • 150 gramů dětských piškotů, nebo sušenek BeBe
  • 100 gramů cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 2 kusy banán

Příprava

Nejprve si připravte formu do které chcete pudink udělat. Může být na bábovku, dort, nebo třeba biskupský chlebíček. Pokud žádnou z nich nemáte, nic nezkazíte ani obyčejnou miskou, či několika malými mističkami. Dno formy pokryjte naskládanými piškoty, potažmo sušenkami. Rovnoměrně je pak posypte na kolečka nakrájenými banány. V tuto chvíli jste připraveni na vaření pudinku.

Vaření pudinku

Tři čtvrtiny mléka dejte vařit do kastrolu s nepřilnavým povrchem. Mezitím do zbylého mléka nasypte cukr, vanilkový cukr a pudinkové prášky. Dobře směs promíchejte, aby tam nebyly žádně hrudky. V případě, že se hrudky přece jen udělají, použijte tyčový mixér. Ve chvíli, kdy se mléko na sporáku začne vařit, vlijte do něj za stálého míchání dobře rozmíchanou směs mléka, cukru a pudinkového prášku. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí pudinku, což by mělo trvat asi 2 minuty.

Ještě horký pudink opatrně nalijte do formy na piškoty a banány. Pokud nechcete, aby se na chladnoucím pudinku udělal silný škraloup, zakryjte po chvíli chladnutí formu potravinářskou folií a jak to teplota pudinku dovolí, dejte ho do chladničky. Po úplném ztuhnutí – čím déle, tím lépe – formu s pudinkem ponořte na dvě minuty do hrnce s teplou vodou, aby se pudink odlepil od stěn nádoby. Přikryjte pak formu plochým podnosem a rychlým otočením převraťte. Pudink by se měl snadno vyklopit.

Tipy na závěr

  1. Pudink je nejlepší ke konzumaci až druhý den po uvaření, kdy se rozleží a chutě se spojí. Dejte mu tedy náležitý čas, který bude moci strávit v lednici.
  2. Pro změknutí piškotů, nebo sušenek použijte směs ovocné šťávy, nebo rozpustné kávy do které můžete a nemusíte přidat lžíci rumu. Než na piškoty nalijete pudink, prokapejte je touto směsí. Rychleji změknou a budou krásně vonět rumem.
  3. Výborného výsledku dosáhnete tím, že piškoty slepíte k sobě pikantní marmeládou. Nejen, že je tím ochutíte, ale taky navlhčíte a usnadníte tak rozležení.
  4. To, že můžete použít i jiné ovoce a střídat různé příchuti pudinkových prášků vás už jistě napadlo.
  5. Ozdoba je čistě na vaší fantazii. Můžete celý pudink pokapat čokoládou, jak je na obrázku.
  6. Také ho ale můžete až na dezertním talířku těsně před podáváním ozdobit šlehačkou, kouskem barevného ovoce a snítkou meduňky, nebo máty.