Řapíkatý celer je v české kuchyni dost opomíjený. Přitom se jedná o zeleninu, která má nespočet blahodárných účinků pro lidský organismus. Listy i stonky lze použít při redukční dietě i k redukci otoků končetin.
Jaké látky obsahuje řapíkatý celer?
Řapíkatý celer je přímo nabitý vitamínem A, B, C a E. Také obsahuje mimo jiné železo, vápník, draslík, zinek, sodík a hořčík. Tato nízkokalorická zelenina se hodí na celkovou detoxikaci organismu i hubnutí, protože má odvodňující účinky. Rovněž perfektně stimuluje metabolismus.
Účinky řapíkatého celeru
Zde je přehled pozitivních účinků řapíkatého celeru na lidský organismus:
- Má protizánětlivé vlastnosti, proto je vhodný při onemocnění dýchacích cest. Podpoří odhlenění.
- Pokud zařadíte celerový džus do každého svého dne (ideálně před konzumaci jídla), můžete předejít vzniku obezity.
- Díky obsahu vitamínu C posílí řapíkatý celer i váš imunitní systém, což oceníte zejména v podzimním a zimním období.
- Toužíte po mladistvém vzhledu a vypnuté pokožce? Pak zařaďte do jídelníčku řapíkatý celer. Podporuje totiž produkci kolagenu.
- Řapíkatý celer působí údajně i jako afrodiziakum.
- A v neposlední řadě posílí nervový systém a vy se tak snadněji obrníte před vznikem depresí či úzkostí a lépe odoláte stresu.
Kdy sbírat řapíkatý celer a jak ho skladovat?
Obecně se řapíkatý celer sází na zahradu v dubnu a jeho sklizeň probíhá standardně během měsíce srpna a září. Ke sklizni se přistupuje v případě, že stonky jsou již široké zhruba 2,5 centimetru nahoře a kořen má šířku kolem 8 až 10 centimetrů. Skladovat můžete tuto specifickou zeleninu buď v mrazáku, nebo v soli.
Jak řapíkatý celer zpracovat?
Řapíkatý celer můžete konzumovat jak zasyrova, tak i vařený. Hodí se zejména do zeleninových polévek a také do salátů. Skvěle rovněž nahradí přílohu typu brambory či těstoviny. Tato varianta bude mnohem zdravější a stejně tak chutná. Stonky je vhodné glazovat třeba na másle.
Zdroj: Healthline