Řezané květiny vydrží déle čerstvé díky teplotě vody i velikosti vázy

Řezané květiny u většiny lidí nevydrží moc dlouho. Čím to je? Jelikož se o ně neumí starat. My si ukážeme, jak jejich životnost prodloužit. Kladem je, že dané postupy nejsou nijak složité a nevyžadují nijak výraznou péči. Zkuste to a sami uvidíte, že budou květiny krásné a čerstvé o poznání delší dobu.

Správná váza

Prvním krokem, jak prodloužit životnost u řezaných květin, je dát je do správné vázy. Nejenom, že by měla být dokonale čistá, s čistou vodou. Roli hraje i velikost hrdla. To by mělo být dostatečně velké. Jedině tak na sebe květiny netlačí, což jim výrazně prospívá.

Optimální teplota

Řezané květiny by měly být dávány do vody o optimální teplotě. Ta by neměla být ani moc studená, ani moc teplá. Nejlepší je odstátá voda pokojové teploty, tedy voda, která má zhruba 22 stupňů Celsia. V té se budou cítit nejlépe.

Délka stonku

Když dostanete řezané květiny, tak než je dáte do vázy, tak odloupněte spodní listy. Tím prodloužíte stonek. Nejenom, že živiny půjdou do méně částí a tak budou déle čerstvé, ale také nedojde k tomu, že budou listy namočeny ve vodě, což by mohlo vést k její kontaminaci.

Čistota vody

Toto pravidlo zná zcela jistě každý. Základem by měla být dobrá čistota vody. Tu je vhodné měnit zhruba dvakrát denně. Jedině tak snížíte možný výskyt bakterií a dalších nežádoucích látek. Při výměně samozřejmě nezapomínejte na správnou teplotu.

Seříznuté stonky

Než dáte řezané květiny do vody, je vhodné upravit jejich stonky. A to tím způsobem, že je seříznete. Nejlépe potom pod úhlem 45 stupňů. Tím se vytvoří větší a také čerstvá plocha, skrz kterou budou moci rostliny čerpat vláhu z vody.

Ochrana před teplem a sluncem

V čím teplejší místnosti vaše řezané květina bude, tím dříve a rychleji bude uvadat. Proto by neměla být nikde, kde je velké horko, stejně jako byste ji měli pokud možno dostatečně chránit před přímými slunečními paprsky.

Fotografie: Nastroy

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]