Rybičková pomazánka nesmí chybět na žádné silvestrovské tabuli. Je tak dobrá, že všechny jednohubky zmizí ze stolu do 1 minuty

Pomazánka je jednoduše řečeno směs, kterou můžete nejčastěji mazat na chleba či jiné druhy pečiva, jako jsou bagetky a rohlíky. Skoro nic nestojí a pořádně zasytí.

Máte hlad a nevíte, co byste si měli dát? Pomazánka vás může zachránit nejen v této situaci. Jakmile si chcete udělat pokrm na pár dní dopředu, stačí udělat trochu více množství a v lednici vám hravě vydrží. Dát si ji můžete jako snídani, večeři či třeba svačinu do práce. A pokud chystáte raut, tak takové krájené bagetky s pomazánkou z tuňáka či sardinek nesmějí chybět!

Ingredience a postup přípravy pomazánek

Na tuňákovou pomazánku budete potřebovat:

  • Dvě plechovky naloženého tuňáka v oleji
  • Kapary dle chuti
  • Jednu hrst bazalky (pokud pěstujete, tak máte obrovskou výhodu, jinak si vystačíte i se sušenou)
  • Sto dvacet gramů ricotty
  • Jeden citron
  • Jednu hrst petrželky
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na sardinkovou pomazánku budete potřebovat:

  • Dvě plechovky sardinek v oleji
  • Jednu střední cibuli
  • Jednu hrst pažitky
  • Sto padesát gramů smetanového sýra
  • Jeden citron
  • Jednu lžíci hořčice
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Vezměte si misku, do které následně vyklopíte obě plechovky s tuňákem naloženém v oleji naráz. Je na vás, jestli zvolíte raději tuňáka ve slunečnicovém či olivovém případně kombinaci těchto olejů. Vezměte si vidličkou a rozmělněte maso nadrobno. Otrhejte lístky bazalky a petrželky (ze zbylých stonků je výtečný vývar, jen takový menší tip) a nasekejte je na drobné kousíčky. To samé udělejte s kapary, které předtím omyjete od nálevu.

Delikatesa jako od samotného šéfkuchaře

Citron rozřízněte na dvě poloviny a z každé vymačkejte šťávu. Všechny suroviny vhoďte do mísy s tuňákem, dohromady promíchejte, osolte, opepřete a na závěr přidejte i sýr ricotta. Ten do směsi také samozřejmě domíchejte. Pomoci si můžete i vidličkou, která zajistí, že se všechny suroviny dohromady spojí. Nyní se můžete vrhnout na druhou pomazánku. Jakmile otevřete konzervy s nimi, olej slijte do misky a sardinky si vyložte na krájecí prkénko.

Seškrábejte z nich kůži, odstraňte páteř, zbytky kostí a vložte do misky s olejem. Bude vám stačit obyčejná vidlička na to, abyste z nich udělali rozemletou pastu, takže se toho rozhodně nebojte.

Nyní si oloupejte cibuli, nasekejte ji na co nejdrobnější části a přihoďte do mísy se sardinkami. Další citron si opět rozřízněte na dvě poloviny a vymáčkněte z obou šťávu. Přidejte do směsi spolu se smetanovým sýrem, osolte, opepřete a přidejte jednu lžičku hořčice.

Všechno velmi důkladně promíchejte a na závěr vmíchejte i pažitku. Vezměte si dobře uzavíratelné sklenice, do kterých můžete pomazánku uložit i na několik dní, když je umístíte do lednice. Jakmile je budete chtít podávat, vezměte si bagety, nakrájejte je na tenčí plátky a opečte na sucho na pánvi. Budete to mít do chvilky, poté je všechny na střídačku pomažte pomazánkami a můžete podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]