Fantazie na jazýčku: Rychlovka k večeři z brambor a mletého masa, vyjde na pár desetikorun

brambory mleté maso

Mleté maso je velmi oblíbeně, jelikož se z něj dá připravit nespočet receptů. Nemusíte zůstat jen u karbanátků, při kombinaci s brambory vznikne chutný pokrm.

Recepty z mletého masa obvykle patří mezi ty méně náročné a to hlavně proto, že s mletým masem se snadno pracuje. Nemusí se nijak očišťovat, pokud si jej nechceme doma připravovat sami, jednoduše stačí ho vyndat ze zakoupeného obalu. Hodí se nejen na karbanátky, ale také například do omáček na špagety. V kombinaci s brambory z něj ale můžeme vytvořit opravdu chutnou večeři.

Na válečky z brambor a mletého masa budeme potřebovat:

  • 600 gramů mletého masa
  • 1 střední cibuli
  • 2 plátky chleba
  • 100 mililitrů mléka
  • 4 středně velké brambory
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • 3 nakládané okurky
  • 3 lžíce majonézy
  • lžičku soli, koriandru a mleté papriky

suroviny mísa

Mleté maso obohacené o chleba

Nejprve si v míse namočíme 2 plátky chleba a to tak, že je zalijeme mlékem. To by mělo být ideálně vlažné, nebo alespoň v pokojové teplotě. Jakmile je chléb rozmočen, rozdrobíme jej pomocí vidličky na malé kousky. Do vzniklé směsi pomocí rukou vmícháme mleté maso. Následně do směsi přidáme najemno nakrájenou cibuli a vše osolíme a ochutíme připraveným kořením. Můžeme přidat také prolisovaný česnek nebo špetku chilli papriček.

brambory mleté maso zdobení

Vrhneme se na přípravu brambor

Masovou směs odložíme stranou a vezmeme si k ruce brambory. Ty nejprve oloupeme a následně na hrubém struhadle nastrouháme. Brambory osolíme a necháme chvilku odležet. Díky soli totiž pustí přebytečnou šťávu, kterou ještě vymačkáme a vylijeme. Do další mísy si nastrouháme sýr, který také nastrouháme na hrubém struhadle. Ten samý postup zopakujeme s nakládanými okurkami.

masová směs řízky

Lahodné letní řízky pro hubený pas: Bez strouhanky, bez smažení, bez oleje a bez mouky

mleté maso zapečené

Ze vzniklé směsi tvarujeme kuličky

Z obou misek odstraníme přebytečnou vodu, která se mohla ještě objevit z brambor a okurek. Poté si připravíme zapékací mísu. Na její dno položíme alobal, na který budeme postupně umisťovat válečky vytvořené z připravené masové směsi. Každý takový váleček postupně zakryjeme vrstvou nastrouhaných brambor, následně okurek a navrchu posypeme sýrem. Pomocí majonézy na každém válečku vytvoříme tenké čáry.

zapečené mleté maso s bramborem

Takto připravený pokrm jednoduše zapečeme

Jakmile máme plnou mísu jednotlivých válečků, vložíme ji do trouby. Připravený pokrm pečeme po dobu 40 minut na 180 stupňů. Jakmile je maso hotové, vyndáme jej z trouby a můžeme servírovat. Jako příloha se k tomuto pokrmu skvěle hodí brambory, vystačíme si ale i se zeleninovým salátem nebo pouhou omáčkou. Vzhledem ke kombinaci masa a brambor je pokrm sám o sobě dostatečně hutný a snadno nás zasytí.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*