Pokud hledáte rychlou buchtu ke kávě s netradiční náplní, pak vyzkoušejte recept na marmeládový koláč s drobenkou. Je jednoduchý a rychle hotový.
Milovníci mlsání si přijdou na své. Stačí pár ingrediencí a během chvilky vykouzlíte koláč k odpolední kávě. Marmeládovou náplň si můžete zvolit podle osobních preferencí. Pokaždé tak můžete z trouby vytáhnout buchtu s jinou příchutí. Samotná příprava zabere jen pár minut a recept se tak hodí ve chvíli, kdy nemáte zrovna času nazbyt, ale přesto chcete mít na stole sladkou tečku po nedělním obědě.
Ingredience na marmeládový koláč
- 4 ks vejce
- 1/3 lžičky soli
- 330 g cukru
- 300 g kefíru
- 150 ml rostlinného oleje
- 830 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky vanilkového cukru
- libovolný džem
- 25 g másla
Postup přípravy receptu
Do mísy rozklepněte všechna vejce, přidejte sůl a 300 g krystalového cukru. Důkladně směs vyšlehejte metličkou, aby se cukr rozpustil ve vaječné hmotě. Do základu přidejte kefír a znovu řádně promíchejte. Dále přilijte rostlinný olej a zamíchejte. Nyní smíchejte 800 g mouky s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Mouku poté prosyjte přes sítko do mísy s těstem. Nedávejte ji všechnu naráz. Nejprve prosejte polovinu, dobře ji zamíchejte a poté přisypte zbytek.
Zapékací mísu nebo plech s vyšším okrajem vytřete rostlinným olejem a polovinu těsta do formy nalijte. Rovnoměrně jej rozprostřete do roviny. Nyní těsto potřete vaším oblíbeným džemem nebo marmeládou. Tuhé marmelády můžete v kastrůlku naředit s trochou vody a nechat ohřát tak, aby se vám lépe na těsto nanášela.
Rychlý tvarohový koláč podle receptu z televize: Díky nejlehčímu postupu už nic jiného nepeču
Posypte vše drobenkou
Zbytek těsta dejte do cukrářského sáčku a vytvořte na marmeládě další vrstvu těsta, tak že jej budete nanášet v pruzích těsně vedle sebe. Bokem si v misce připravte drobenku. Změklé máslo smíchejte se zbylou moukou a cukrem. Dobře promíchejte, aby se směs začala drobit. Naneste ji na vrch koláče a je hotovo.
Teď už jen koláč upečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 40 minut. Koláč průběžně kontroluje. Před vytažením zkontrolujte těsto špejlí. Ta by měla po zapíchnutí do středu buchty zůstat suchá. Buchtu vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a nakrájejte na kostky. Rychlý marmeládový koláč si nejlépe vychutnáte ke kávě nebo čaji. Dobrou chuť.
Napište komentář