S těmito lahodnými krémovými rohlíky doma na 100 % zabodujete. Klíč tkví v této levné přísadě

Sladké rolky

Smetanové rohlíky jsou oblíbeným dezertem, který kombinuje křupavé těsto s bohatou smetanovou náplní. Během několika minut v kuchyni nám vznikne dokonalé pohoštění.

Vznik tohoto lahodného dezertu se datuje do období nedostatku, kde cukráři využili dostupné suroviny k vytvoření jednoduchého, avšak výjimečně chutného pokrmu. Původní verze těchto sladkostí byla vyráběna z oplatkového těsta, které se peklo v speciálních formách a plnilo se krémem z másla, kondenzovaného mléka a vanilinu. V moderní době můžeme v naší kuchyni experimentovat, například s variantou trubiček plněných tvarohovým krémem.

Ingredience potřebné pro těsto:

  • 280 gramů hladké mouky
  • 5 lžiček prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • 100 gramů másla
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 1 vaječný žloutek

Ingredience potřebné na náplň:

  • 150 gramů vlašských ořechů
  • 1 vaječný bílek
  • 4 polévkové lžíce cukru krystalu
  • 150 gramů tvarohu
  • 1 vaječný žloutek
Listové těsto

Toto domácí listové těsto podle snadného postupu mi šetří jmění. To z obchodu už dávno nekupuji

Základem dezertu jsou krémové trubičky

Začneme smícháním suchých surovin. Do mísy prosejeme mouku spolu s práškem do pečiva, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Přidáme máslo a začneme suroviny hníst rukama. Cílem je dosáhnout konzistence drobenky, kde je máslo rovnoměrně rozprostřené mezi moukou. Do této směsi následně vmícháme zakysanou smetanu a žloutek. Zpracujeme do hladkého těsta, které zabalíme do potravinové fólie.

Sladké rolky

Těsto necháme v lednici odpočinout, vrhneme se na náplně

Jako první si připravíme ořechovou náplň. V míse ušleháme vaječný bílek s přibližně 60 gramy cukru, dokud nevznikne lesklá a tuhá pěna. Do ní přidáme rozemleté vlašské ořechy. Druhou náplň tvoří jednoduchá směs z tvarohu a vaječného žloutku, kterou rovněž dobře promícháme.

Sladké rolky

Těsto plníme náplněmi

Po odpočinku těsto rozdělíme na čtyři části. Každou část vyválíme na kruh a rozkrájíme jako pizzu na 8 trojúhelníků. Na širší část trojúhelníků položíme připravenou náplň (ořechovou nebo tvarohovou), poté trojúhelníky srolujeme a tím vytvoříme trubičky. Rohlíky umístíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 15-20 minut, než získají zlatavou barvu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*