Smetanové rohlíky jsou oblíbeným dezertem, který kombinuje křupavé těsto s bohatou smetanovou náplní. Během několika minut v kuchyni nám vznikne dokonalé pohoštění.
Vznik tohoto lahodného dezertu se datuje do období nedostatku, kde cukráři využili dostupné suroviny k vytvoření jednoduchého, avšak výjimečně chutného pokrmu. Původní verze těchto sladkostí byla vyráběna z oplatkového těsta, které se peklo v speciálních formách a plnilo se krémem z másla, kondenzovaného mléka a vanilinu. V moderní době můžeme v naší kuchyni experimentovat, například s variantou trubiček plněných tvarohovým krémem.
Ingredience potřebné pro těsto:
- 280 gramů hladké mouky
- 5 lžiček prášku do pečiva
- špetka soli
- 8 gramů vanilkového cukru
- 100 gramů másla
- 200 gramů zakysané smetany
- 1 vaječný žloutek
Ingredience potřebné na náplň:
- 150 gramů vlašských ořechů
- 1 vaječný bílek
- 4 polévkové lžíce cukru krystalu
- 150 gramů tvarohu
- 1 vaječný žloutek
Toto domácí listové těsto podle snadného postupu mi šetří jmění. To z obchodu už dávno nekupuji
Základem dezertu jsou krémové trubičky
Začneme smícháním suchých surovin. Do mísy prosejeme mouku spolu s práškem do pečiva, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Přidáme máslo a začneme suroviny hníst rukama. Cílem je dosáhnout konzistence drobenky, kde je máslo rovnoměrně rozprostřené mezi moukou. Do této směsi následně vmícháme zakysanou smetanu a žloutek. Zpracujeme do hladkého těsta, které zabalíme do potravinové fólie.
Těsto necháme v lednici odpočinout, vrhneme se na náplně
Jako první si připravíme ořechovou náplň. V míse ušleháme vaječný bílek s přibližně 60 gramy cukru, dokud nevznikne lesklá a tuhá pěna. Do ní přidáme rozemleté vlašské ořechy. Druhou náplň tvoří jednoduchá směs z tvarohu a vaječného žloutku, kterou rovněž dobře promícháme.
Těsto plníme náplněmi
Po odpočinku těsto rozdělíme na čtyři části. Každou část vyválíme na kruh a rozkrájíme jako pizzu na 8 trojúhelníků. Na širší část trojúhelníků položíme připravenou náplň (ořechovou nebo tvarohovou), poté trojúhelníky srolujeme a tím vytvoříme trubičky. Rohlíky umístíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 15-20 minut, než získají zlatavou barvu.
Napište komentář